Social Climate Tech News

Wed 01 06 2022
Image

Förnybar geotermisk energi: En klimatmästare

by bernt & torsten

Klimatkrisen är i sin kärna en energifråga. Fossila bränslen är den främsta källan till antropogena koldioxidutsläpp. Kol, olja och gas drev den industriella revolutionen. Ändå finns det lösningar inom rena energialternativ som förnybar geotermisk energi.

Idag finns det fortfarande en enorm efterfrågan världen över på mer energi, förståeligt nog i utvecklingsländer. Men vi kan inte bränna fossila bränslen mycket längre utan att bjuda in en planetarisk klimatkatastrof. För katastroffri utveckling behöver vi omgående ren energi.

Lyckligtvis är Island välsignat när det kommer till förnybara energikällor. Vattenkraft är rikligt. Vindenergipotentialen är kanske den bästa i Europa. Tidvatten och vågenergi lockar framtida möjligheter. (Solar? Tja, du kan inte få allt.)

Hur är geotermisk energi den bästa formen av ren energi på Island?

Och så finns det geotermisk värme. En stor del av Island är verkligen en aktiv vulkan, där jorden svettas av den inre värmen från sitt smälta inre. Det är ibland farligt att leva, men ur ett energiperspektiv är detta en välsignelse för ett coolt land. Idag får Island nästan 100 % av sin uppvärmning och el från förnybara energikällor, vattenkraft och geotermisk energi.

Förbises ofta i diskursen om förnybara energikällor. Geotermisk energi är en ren och testad energikälla som faktiskt är allmänt tillgänglig över hela världen.

Island är en pionjär när det gäller att utnyttja förnybar geotermisk energi. Vår huvudstad, Reykjavík, har fått sitt namn från ångplymerna från varma källor som hälsade de första nordiska nybyggarna. Ändå värmdes staden upp av kol tills isländska ingenjörer hittade sätt att föra in naturligt varmvatten i husen.

Idag värms över 90 % av husen på Island upp med geotermisk värme. Fördelarna är enorma, i form av energisäkerhet och ren luft, förutom låga energiräkningar. De otaliga poolerna och spaanläggningarna som finns runt Island är en trevlig bonus, liksom växthus som ger vår subarktiska nation färska tomater och blommor året runt.

Idag är isländskt kunnande inom geotermisk användning en exportvara. Isländska experter arbetar med geotermiska projekt över hela världen. Länge kunde Reykjavik stoltsera med världens största geotermiska anläggning för husuppvärmning; idag tillhör den titeln staden Xianyang i Kina.

Geothermal expanderar inte bara i Kina utan även i Indonesien, Östafrika, Centralamerika och på andra håll. Aktiva vulkaniska zoner är hot spots för användning av förnybar geotermisk energi, men geotermisk energi kan också utnyttjas utanför sådana regioner. Precis som med andra områden av förnybar energi sänker innovation och teknisk utveckling kostnaderna och utökar möjligheter.

Innovation föder ofta innovation

Geotermisk ånga som används för elproduktion innehåller en del CO2. Isländska forskare undrade om det var möjligt att pumpa koldioxiden under jorden och lagra den där, eftersom basaltstenen är porös och mycket mottaglig för kol. Ett experimentellt projekt sattes igång och – se och se – den lösta koldioxiden stelnade verkligen till mineraler i bergets porer. Processen visade sig till och med gå snabbare än förutspått.

Denna banbrytande process, kallad Carbfix, har nu gått vidare. Carbfix har slagit sig ihop med det schweiziska företaget Climeworks för att lansera världens största direkta CO2-luftavskiljnings- och lagringsanläggning, belägen vid Hellisheiði geotermiska kraftverk nära Reykjavík.

I ett tidigt skede ger detta hopp om att vi kan använda direkt luftavskiljning av CO2 var som helst där lämplig basaltsten finns. Livskraftig direkt luftavskiljning kan vara en spelomvandlare i vår strävan att nå nettonoll koldioxidutsläpp på en global skala.

Så, har Island, med sin förnybara energi plus kolavskiljning, uppfyllt sina klimatmål? Nej. Vi har satt upp mycket ambitiösa mål när det gäller ren energi och klimatbegränsning. Vi vill fasa ut fossila bränslen helt och nå koldioxidneutralitet före 2040. Dessa mål kommer att vara svåra att nå, men vi vill anta utmaningen.

En prioritering är att minska koldioxidutsläppen inom mobila sektorer. Med personbilar går det bra. Island är nu #2 i världen, efter Norge, i andelen elbilar av den totala bilförsäljningen, delvis tack vare generösa skattebefrielser för rena bilar och en snabb statlig uppbyggnad av laddstationer.

Island behöver utnyttja mer ren energi för att nå klimatmålen

För fartyg och flygplan är det tuffare – omvandlingen från fossila bränslen har knappt börjat. Vi har en elektrisk färja på Island och några experimentella projekt inom andra områden, men vi förlitar oss på importerad teknik inom flyg- och fartygsmotorer.

To reach its ambitious climate goals, Iceland needs to harness more energy a report was released in March 2022 and finds that a new push for energy development is needed in order to complete Iceland’s clean energy transformation and reach our climate goals.

This task is a tricky one. Iceland has ample untapped renewable energy sources, but many projects would affect Iceland’s unique nature, which is our heritage and a magnet for foreign tourists. So, the task is to find a compromise between two green goals: Conserving our nature and harnessing our clean energy sources for the benefit of Earth’s climate. I am convinced we can achieve both.

Iceland wants to be an example to others in climate affairs. We want to be first in completing a clean energy transformation. We want others to compete with us in reaching that goal – the main winner in such a race would be Planet Earth.

Share: