Social Climate Tech News

Wed 01 2022
Image

Vedvarende geotermisk energi: En klimaforkæmper

by bernt & torsten

Klimakrisen er i sin kerne et energispørgsmål. Fossile brændstoffer er den primære kilde til menneskeskabte kulstofemissioner. Kul, olie og gas drev den industrielle revolution. Ikke desto mindre er der løsninger inden for rene energialternativer såsom vedvarende geotermisk energi.

I dag er der stadig en enorm efterspørgsel på verdensplan efter mere energi, forståeligt nok i udviklingslandene. Men vi kan ikke brænde fossile brændstoffer meget længere uden at invitere til en planetarisk klimakatastrofe. For at kunne udvikle katastrofefrit har vi akut brug for ren energi.

Heldigvis er Island velsignet, når det kommer til vedvarende energi. Vandkraft er rigeligt. Vindenergipotentialet er måske det bedste i Europa. Tidevand og bølgeenergi tiltrækker fremtidige muligheder. (Sole? Nå, du kan ikke have det hele.)

Hvordan er geotermisk energi den bedste form for ren energi i Island?

Og så er der geotermisk varme. En stor del af Island er faktisk en aktiv vulkan, hvor Jorden sveder af den indre varme i sit smeltede indre. Det er nogle gange farligt at leve, men fra et energiperspektiv er dette en velsignelse for et køligt land. I dag får Island næsten 100% af sin opvarmning og elektricitet fra vedvarende energikilder, vandkraft og geotermisk energi.

Ofte overset i diskursen om vedvarende energi. Geotermisk energi er en ren og testet energikilde, der faktisk er bredt tilgængelig over hele verden.

Island er en pioner inden for udnyttelse af vedvarende geotermisk energi. Vores hovedstad, Reykjavik, har fået sit navn fra dampskyerne fra varme kilder, der mødte de første nordiske bosættere. Ikke desto mindre blev byen opvarmet af kul, indtil islandske ingeniører fandt måder at bringe naturligt varmt vand ind i husene.

I dag opvarmes over 90% af husene i Island med geotermisk varme. Fordelene er enorme, i form af energisikkerhed og ren luft, ud over lave energiregninger. De utallige pools og kurbade, der findes omkring Island, er en dejlig bonus, ligesom drivhuse, der forsyner vores subarktiske nation med friske tomater og blomster hele året rundt.

I dag er islandsk knowhow inden for geotermisk anvendelse en eksportvare. Islandske eksperter arbejder på geotermiske projekter over hele verden. I lang tid pralede Reykjavik med verdens største geotermiske anlæg til husopvarmning; i dag tilhører den titel byen Xianyang i Kina.

Geotermi ekspanderer ikke kun i Kina, men også i Indonesien, Østafrika, Mellemamerika og andre steder. Aktive vulkanske zoner er hotspots for brug af vedvarende geotermisk energi, men geotermisk energi kan også udnyttes uden for sådanne regioner. Som med andre områder inden for vedvarende energi sænker innovation og teknologisk udvikling omkostningerne og udvider mulighederne.

Innovation avler ofte innovation

Geotermisk damp, der anvendes til elproduktion, indeholder en del CO2. Islandske forskere spekulerede på, om det var muligt at pumpe kuldioxiden under jorden og opbevare den der, da basaltstenen er porøs og meget modtagelig for kulstof. Et eksperimentelt projekt blev sat i gang, og – se og se – den opløste kuldioxid størknede for alvor til mineraler i klippens porer. Processen viste sig endda at være hurtigere end forudsagt.

Denne banebrydende proces, kaldet Carbfix, er nu gået videre. Carbfix er gået sammen med det schweiziske firma Climeworks om at lancere verdens største direkte CO2-luftopsamlings- og lagringsanlæg, der ligger på det geotermiske kraftværk Hellisheiði nær Reykjavík.

På et tidligt tidspunkt giver det håb om, at vi kan bruge direkte luftopsamling af CO2 overalt, hvor passende basaltsten er placeret. Levedygtig direkte luftfangst kan være en banebrydende agent i vores stræben efter at opnå CO2-neutralitet på globalt plan.

Så har Island med sin vedvarende energi plus CO2-fangst opfyldt sine klimamål? Nej. Vi har sat meget ambitiøse mål med hensyn til ren energi og modvirkning af klimaændringer. Vi ønsker at udfase fossile brændstoffer fuldstændigt og opnå CO2-neutralitet i 2040. Disse mål vil være vanskelige at nå, men vi ønsker at tage udfordringen op.

En prioritet er at reducere CO2-udledningen i mobilsektoren. Med personbiler går det godt. Island er nu nr. 2 i verden, efter Norge, i andelen af elbiler i det samlede bilsalg, delvis takket være generøse skattefritagelser for rene biler og en hurtig statslig opbygning af ladestationer.

Island er nødt til at udnytte mere ren energi for at nå klimamålene

For skibe og fly er det sværere – transformationen fra fossile brændstoffer er knap nok begyndt. Vi har en elektrisk færge på Island og nogle eksperimentelle projekter på andre områder, men vi er afhængige af importeret teknologi inden for fly og skibsmotorer.

For at nå sine ambitiøse klimamål har Island brug for at udnytte mere energi En rapport blev udgivet i marts 2022 og finder, at der er behov for et nyt skub for energiudvikling for at fuldføre Islands omstilling til ren energi og nå vores klimamål.

Denne opgave er vanskelig. Island har rigelige uudnyttede vedvarende energikilder, men mange projekter vil påvirke Islands unikke natur, som er vores arv og en magnet for udenlandske turister. Så opgaven er at finde et kompromis mellem to grønne mål: At bevare vores natur og udnytte vores rene energikilder til gavn for Jordens klima. Jeg er overbevist om, at vi kan opnå begge dele.

Island ønsker at være et eksempel for andre i klimaanliggender. Vi ønsker at være først med at gennemføre en omstilling af ren energi. Vi ønsker, at andre skal konkurrere med os om at nå det mål – den største vinder i et sådant løb ville være planeten Jorden.

Share: