Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Finland heeft 's werelds meest ambitieuze klimaatdoelstellingen in de wet vastgelegd

Het doel van Finland om tegen 2035 netto nul te worden en vervolgens koolstofnegatief, was gebaseerd op zowel rechtvaardigheid als wetenschap, maar het zal niet gemakkelijk zijn om bosverlies terug te draaien

Finland heeft misschien wel ’s werelds meest ambitieuze klimaatdoelstellingen in de wet opgenomen. Het doel is om het eerste ontwikkelde land te zijn dat tegen 2035 netto nul bereikt en netto negatief – meer koolstofdioxide absorbeert dan het uitstoot – tegen 2040.

Volgens Net Zero Tracker heeft alleen Zuid-Soedan een ambitieuzere netto-nuldatum dan 2035 en zijn de doelstellingen voor 2030 als ontwikkelingsland sterk afhankelijk van internationale financiering.

Het doel werd gesteld op basis van een analyse door een groep onafhankelijke economen van het Finse klimaatpanel. Ze berekenden wat het eerlijke aandeel van Finland was van de 420 GT koolstofdioxide die de wereld kan uitstoten en nog steeds een tweederde kans heeft om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C.

Het panel baseerde dit eerlijke aandeel op het aandeel van Finland in de wereldbevolking, zijn vermogen om te betalen om emissies te verminderen en zijn historische verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van klimaatverandering. Het wordt verondersteld het eerste doel te zijn dat op deze manier is gesteld.

De meeste ontwikkelde landen, waaronder de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten, hebben doelen gesteld voor 2050 netto-nul. Uit de Finse analyse bleek dat Duitsland en de EU tegen het begin tot het midden van de jaren 2030 netto nul zouden moeten bereiken.

Of Finland zijn klimaatdoelstellingen haalt, hangt grotendeels af van zijn bossen, die driekwart van de oppervlakte van het land beslaan. Vorige week publiceerde Statistics Finland cijfers waaruit bleek dat deze bossen voor het eerst meer broeikasgassen hadden uitgestoten dan ze absorbeerden.

De uitstoot van ontbossing is het afgelopen decennium toegenomen, waardoor emissiereducties van energie worden geëlimineerd naarmate het land afstand neemt van fossiele brandstoffen. Dit kwam door het feit dat bomen sneller werden gekapt en langzamer werden geplant, merkte Statistics Finland op.

Finse houtkapbedrijven veranderen hun bomen in pulp en papier en verkopen ze om te worden verbrand voor energie, die vaak controversieel wordt geadverteerd als klimaatvriendelijk en hernieuwbaar.

Het doel zal worden bereikt zonder afhankelijk te zijn van internationale koolstofcompensaties, waarbij het ene land het andere betaalt om namens het land de emissies te verminderen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: