Press "Enter" to skip to content

Finland har sat verdens mest ambitiøse klimamål inden for jura

Finlands mål om at blive netto nul i 2035 og derefter kulstofnegativ var baseret på både retfærdighed og videnskab, men det vil ikke være let at vende skovtabet

Finland har vedtaget verdens nok mest ambitiøse klimamål i lovgivningen. Målet er at være det første udviklede land, der når nettonul i 2035 og netto negativt – absorbere mere kuldioxid, end det udleder – i 2040.

Ifølge Net Zero Tracker er det kun Sydsudan, der har en mere ambitiøs netto-nul-dato end 2035, og som udviklingsland er landets 2030-mål stærkt afhængige af international finansiering.

Målet er sat på baggrund af en analyse foretaget af en gruppe uafhængige økonomer fra det finske klimapanel. De beregnede, hvad Finlands rimelige andel var af de 420 GT kuldioxid, som verden kan udlede og stadig har to tredjedele chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 C.

Panelet baserede denne rimelige andel på Finlands andel af verdens befolkning, dets evne til at betale for at reducere emissionerne og dets historiske ansvar for at forårsage klimaændringer. Det menes at være det første mål, der er sat på denne måde.

De fleste udviklede lande, herunder Den Europæiske Union (EU) og USA, har sat mål for 2050 netto-nul. Den finske analyse viste, at Tyskland og EU bør nå nettonul i begyndelsen til midten af 2030’erne.

Om Finland når sine klimamål afhænger i høj grad af landets skove, der dækker tre fjerdedele af landets overflade. I sidste uge offentliggjorde Statistics Finland tal, der viste, at disse skove havde udledt flere drivhusgasser, end de absorberede for første gang.

Emissioner fra skovrydning er steget i løbet af det sidste årti, hvilket eliminerer emissionsreduktioner fra energi, da landet bevæger sig væk fra fossile brændstoffer. Dette skyldtes, at træer blev fældet hurtigere og plantet langsommere, bemærkede Finlands Statistik.

Finske skovhugstfirmaer forvandler deres træer til papirmasse og papir og sælger dem til afbrændt energi, hvilket ofte kontroversielt annonceres som klimavenligt og vedvarende.

Målet vil blive nået uden at være afhængig af internationale CO2-kompensationer, hvor et land betaler et andet for at reducere emissionerne på sine vegne.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: