Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ett företag har som mål att driva världen i miljontals år genom att gräva de djupaste hålen någonsin

En spinout från MIT syftar till att använda röntgenstrålar för att smälta sten och återanvända kol- och gasanläggningar till djupa geotermiska brunnar – vilket effektivt omvandlar smutsiga fossilbränsleanläggningar till rena sådana.

Hjärnan bakom konceptet är en forskningsingenjör vid MIT:s Plasma Science and Fusion Center, Paul Woskov. Ingenjören har ägnat de senaste 14 åren åt att utveckla en metod som kan få ett övergivet kolkraftverk online igen, helt kolfritt, inom ett decennium. Och hans metod, som kommersialiseras av ett företag vid namn Quaise Energy, skulle kunna fungera på nästan alla kol- och gaskraftverk på vår planet, enligt ett pressmeddelande.

I slutändan har företaget för avsikt att öka före genom att förånga tillräckligt med sten för att skapa världens djupaste hål och fånga geotermisk energi i en skala som är tillräckligt stor för att möta mänskliga energibehov i miljontals år. Tänk dig att.

Eftersom det kontinuerligt skapas i vår planets skorpa är det en förnybar energikälla. Men även om andra förnybara energikällor har ökat under de senaste decennierna, har geotermisk energi platågats på grund av att skörd inte är lätt. Faktum är att geotermiska anläggningar bara finns i regioner där omständigheterna tillåter energiutvinning på relativt grunda djup på upp till 400 fot (121,92 meter) under jordens yta.

MIT pressmeddelande säger att konventionell borrning blir ogenomförbar bortom ett visst djup eftersom den djupare skorpan är både hetare och hårdare. Detta sliter på mekaniska borrkronor, varför det behövs en ny lösning.

Den nya lösningen kan vara en mikrovågsutsändande enhet som kallas en gyrotron. Quaises borrsystem är centrerade kring denna enhet, som har använts i decennier i forskning och tillverkning för ändamål som till exempel uppvärmning av material i kärnfusionsexperiment. Även om företaget ännu inte har åtgärdat alla associerade tekniska hinder, har det satt upp ett ambitiöst mål att ta tillvara energi från en pilotbrunn till 2026.

Använda gyrotronstrålar för att förånga sten

Woskov fick idén att använda gyrotronstrålar för att förånga berg efter att ha använt dem i kärnfusionsexperiment i många år, och han genomförde tester där han sprängde små bergformationer med vågor från en liten gyrotron i MIT:s Plasma Science and Fusion Center.

Det var där Quaise kom in i bilden. Quaise grundades av Carlos Araque och Matt Houde och belönades med finansiering från Department of Energy för att skala upp Woskovs tester med en större gyrotron.

Quaises gyrotrondrivna borrplattform förångar borrhål genom berg, vilket ger tillgång till djup geotermisk värme utan behov av komplicerad borrhålsutrustning.

Quaise-teamet, som är planerat att vara klart före årets slut, vill avdunsta ett hål som är tio gånger så djupt som Woskovs labbförsök med den större maskinen. Sedan kommer de att avdunsta ett hål som är tio gånger så djupt som det föregående, vilket kallas ett 100-till-1-hål. I slutändan hoppas företaget kunna börja förånga berg i fälttester sent nästa år och utvinna energi från geotermiska pilotbrunnar med bergtemperaturer på upp till 932 grader Fahrenheit (500 grader Celsius) år 2026. Företaget siktar sedan på att börja återanvända kol och naturgas växter med tekniken.

När Quaise gör sin millimetervågsborrutrustning kompatibel med den befintliga världsomspännande flottan av borriggar, kommer den att kunna utnyttja olje- och gasindustrins globala arbetsstyrka.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: