Social Climate Tech News

Thu 30 2022
Image

En kraftig nedskärning av metan nu kan hjälpa till att undvika den värsta klimatkrisen

by bernt & torsten

Att skära ner metan kraftigt nu är avgörande, eftersom enbart fokus på koldioxid inte kommer att räcka för att hålla stigande temperaturer inom leveliga gränser, har forskare varnat.

CO2 är den växthusgas som är mest ansvarig för att värma planeten, och det mesta kommer från förbränning av fossila bränslen. Som ett resultat av detta har det varit huvudfokus för internationella ansträngningar för att förhindra klimatnedbrytning.

Men andra växthusgaser har också en betydande uppvärmningseffekt, och om vi ignorerar dem kommer vi att misslyckas med att hålla temperaturen inom globalt accepterade gränser, enligt forskning som publicerades på måndagen.

Studien fann att enbart nedskärningar av CO2 inte kunde uppnå de minskningar som behövs för att hålla sig inom 1,5 C från förindustriella temperaturer.

Men att skära ner metan och andra “kortlivade klimatföroreningar” (SLCP) som sot skulle minska den globala uppvärmningseffekten på kort sikt, vilket ger världen “en stridschans” att avvärja klimatkatastrofen, sa forskarna. Metanuppvärmningseffekten är så mycket som 80 gånger den för C02, även om den snabbt bryts ner i atmosfären.

Att täppa till metanläckage från olje- och gasverksamhet, inklusive skifferbrunnar, och stoppa skadliga metoder som att ventilera eller flacka gasen, är inte bara tekniskt genomförbart utan kan också vara mycket lönsamt med dagens gaspriser.

Utsläppen av metan har skjutit i höjden under de senaste åren, resultatet av läckor och utsläpp från olje- och gasutvinning, skiffergasbrunnar och från intensiv uppfödning av boskap för mat. Tidigare i år sa International Energy Agency att många länder drastiskt underrapporterar sina utsläpp av metan och att det globala problemet var mycket värre än man tidigare trott.

Dessa ämnen bidrar nästan lika mycket till den globala uppvärmningen som CO2, enligt studien, även om de flesta av dem bara varar en kort tid i atmosfären.

Att minska CO2 är fortfarande viktigt på lång sikt, men måste åtföljas av strategier för att minska nivåerna av SLCP. Om inte, kommer temperaturen sannolikt att överstiga 2C över förindustriella nivåer, den övre gränsen som sattes i klimatavtalet från Paris 2015, även om det sker kraftiga minskningar av CO2-utsläppen.

Dreyfus sa att kraftiga nedskärningar av metan och andra SLCP:er skulle kunna resultera i temperaturer lägre med 0,26C till 2050, vilket är nästan fyra gånger större än fördelen med att driva enbart CO2-minskningar, som forskarna uppskattade skulle resultera i temperatursänkningar på 0,07C år 2050.

Uppsatsen fann att vikten av “icke-koldioxidföroreningar” hade “underskattats av både forskare och beslutsfattare och till stor del försummats i ansträngningarna att bekämpa klimatförändringarna”.

Förra året, innan klimattoppmötet Cop26, lanserade USA och EU ett globalt löfte om att minska metanutsläppen med 30 % till 2030, vilket nu har åtagit sig mer än 100 regeringar som ansvarar för mer än hälften av dessa utsläpp. Ryssland – som har några av världens högsta metanutsläpp på grund av sin läckande olje- och gasinfrastruktur – är dock inte bland dem.

Share:

Leave A Comment