Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Duizenden runderen stierven door hittegolf in Kansas

De recordbrekende hitte die de VS overspoelt, heeft een dodelijk effect op het vee, waarbij Kansas 2.000 dode runderen meldt.

Deze week voorspelde de National Weather Services (NWS) extreme hitte op delen van de Golfkust en verspreidde zich naar de Grote Meren van het Midwesten, waar meer dan 100 miljoen Amerikanen het advies kregen om binnen te blijven om de hitte te bestrijden.

Kansas is ook hard getroffen en zal dat blijven. De staat behoort tot de top drie van producenten van rundvlees in het land, waar er twee keer zoveel koeien als mensen zijn, en rundvlees is een van de grootste exportproducten.

Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) van de Verenigde Staten zijn hittegolven in de Verenigde Staten sinds de jaren 1960 vier decennia lang gestaag toegenomen met frequentie, duur en intensiteit.

Het zegt dat het jaarlijkse aantal hittegolven steeg van twee in de jaren 1960 tot zes in de jaren 2010. Hittegolfseizoenen verzamelen nu meer dagen dan in de afgelopen decennia: terwijl het hittegolfseizoen van de jaren 1960 ongeveer 20 dagen zou duren, bereikte het in de jaren 2010 een gemiddelde van 70 dagen.

Wat wel duidelijk is, is dat het probleem van hittestress van vee (en menselijk trouwens) voor veehouders steeds uitdagender zal worden naarmate de wereld opwarmt, maar er zijn maatregelen die boeren zouden kunnen nemen om voor hun vee te zorgen tijdens dergelijke extreme hitte, maar dat hangt af van de haalbaarheid.

Door bijvoorbeeld ventilatie- en koelsystemen te verbeteren en voor buitenproductie, kunnen toevoegingsmiddelen in sommige gevallen helpen de hittestress tegen te gaan. Maar het kan de kosten verhogen. Dat zou een probleem kunnen zijn, omdat boeren al worstelen met de stijgende kosten van veevoer na de Russische invasie van Oekraïne en de impact op de wereldwijde graanvoorziening.

Op de lange termijn is de meest effectieve manier om de uitdaging aan te gaan het verdubbelen van onze collectieve inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en zo volledig mogelijk te verminderen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: