Social Climate Tech News

Tue 28 2022
Image

Dessa var de bästa och sämsta platserna för luftkvalitet 2021

by bernt & torsten

Luftföroreningarna steg till ohälsosamma nivåer runt om i världen 2021, enligt en ny rapport.

Rapporten från IQAir, ett företag som spårar den globala luftkvaliteten, fann att den genomsnittliga årliga luftföroreningen i varje land – och 97 % av städerna – översteg Världshälsoorganisationens riktlinjer för luftkvalitet, som utformades för att hjälpa regeringar att utarbeta bestämmelser för att skydda folkhälsan .

Endast 222 städer av de 6 475 som analyserades hade en genomsnittlig luftkvalitet som uppfyllde WHO:s standard. Tre territorier befanns ha uppfyllt WHO:s riktlinjer: det franska territoriet Nya Kaledonien och USA:s territorium Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna.

Indien, Pakistan och Bangladesh var bland länderna med de värsta luftföroreningarna och överskred riktlinjerna med minst 10 gånger.
De skandinaviska länderna, Australien, Kanada, Japan och Storbritannien rankades bland de bästa länderna för luftkvalitet, med genomsnittliga nivåer som översteg riktlinjerna med 1 till 2 gånger.
I USA fann IQAir att luftföroreningarna överskred WHO:s riktlinjer med 2 till 3 gånger 2021.

Det är den första stora globala luftkvalitetsrapporten baserad på WHO:s nya årliga riktlinjer för luftföroreningar, som uppdaterades i september 2021. De nya riktlinjerna halverade den acceptabla koncentrationen av fina partiklar – eller PM 2,5 – från 10 ner till 5 mikrogram per kubikmeter.

PM 2,5 är den minsta föroreningen men också bland de farligaste. När den andas in reser den djupt in i lungvävnaden där den kan komma in i blodomloppet. Det kommer från källor som förbränning av fossila bränslen, dammstormar och skogsbränder, och har kopplats till ett antal hälsohot, inklusive astma, hjärtsjukdomar och andra luftvägssjukdomar.

Miljontals människor dör varje år av luftkvalitetsproblem. Under 2016 var omkring 4,2 miljoner förtida dödsfall associerade med fina partiklar, enligt WHO. Om riktlinjerna för 2021 hade tillämpats det året, fann WHO att det kunde ha varit nästan 3,3 miljoner färre föroreningsrelaterade dödsfall.

IQAir analyserade föroreningsövervakningsstationer i 6 475 städer i 117 länder, regioner och territorier.

I USA ökade luftföroreningarna 2021 jämfört med 2020. Av de mer än 2 400 amerikanska städerna som analyserades förblev luften i Los Angeles den mest förorenade, trots att man såg en minskning med 6 % jämfört med 2020. Atlanta och Minneapolis såg betydande ökningar av föroreningar, visade rapporten.

Forskare säger att de främsta föroreningskällorna i USA var fossilbränsledrivna transporter, energiproduktion och skogsbränder, som orsakar förödelse för landets mest utsatta och marginaliserade samhällen.

Stora butiker kan hjälpa till att minska utsläppen och spara miljoner genom att sätta solpaneler på taken. Varför gör inte fler av dem det?

Skogsbränder orsakade av klimatförändringar spelade en betydande roll för att minska luftkvaliteten i USA 2021. Författarna pekade på ett antal bränder som ledde till farliga luftföroreningar — inklusive Caldor- och Dixie-bränderna i Kalifornien, såväl som Bootleg Fire i Oregon, som spred rök hela vägen till östkusten i juli.

Kina – som är bland länderna med de värsta luftföroreningarna – uppvisade förbättrad luftkvalitet 2021. Mer än hälften av de kinesiska städerna som analyserades i rapporten såg lägre nivåer av luftföroreningar jämfört med föregående år.

Huvudstaden Peking fortsatte en femårig trend med förbättrad luftkvalitet, enligt rapporten, på grund av en policydriven neddragning av förorenande industrier i staden.

Rapporten fann också att Amazonas regnskog, som hade fungerat som världens främsta försvarare mot klimatkrisen, släppte ut mer koldioxid än den absorberade förra året. Avskogning och skogsbränder har hotat det kritiska ekosystemet, förorenat luften och bidragit till klimatförändringarna.

Rapporten avslöjade också vissa ojämlikheter: Övervakningsstationer är fortfarande få i vissa utvecklingsländer i Afrika, Sydamerika och Mellanöstern, vilket resulterar i en brist på luftkvalitetsdata i dessa regioner.

Det afrikanska landet Tchad ingick i rapporten för första gången på grund av en förbättring av dess övervakningsnätverk. IQAir fann att landets luftföroreningar var de näst högsta i världen förra året, efter Bangladesh.

FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar drog slutsatsen i sin rapport från 2021 att, förutom att bromsa hastigheten på den globala uppvärmningen, skulle en begränsning av användningen av fossila bränslen ha den extra fördelen att förbättra luftkvaliteten och folkhälsan.

Share:

Leave A Comment