Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Den första perovskitesolcellen med en kommersiellt gångbar livslängd är här

Perovskite har precis kommit ett steg närmare att omdefiniera solenergiteknik. Ett team av forskare från Princeton University har byggt de första perovskitsolcellerna som håller tillräckligt länge för att vara kommersiellt gångbara, enligt en artikel publicerad i tidskriften Science.

Detta är ett enormt framsteg som kan förebåda ett stort skifte inom förnybar energiteknik. För första gången verkar ett material som omvandlar solljus direkt till elektricitet vara redo att konkurrera med kiselbaserade celler.

Om du inte visste det, så har kiselbaserade celler, som många ser som en dyr och suboptimal komponent, dominerat marknaden för förnybar energi sedan de introducerades 1954. Denna nya teknik, som inte bara är otroligt hållbar utan också möter vanlig effektivitet standarder, har potential att ändra det.

Tekniken förväntas överträffa branschnormer i ungefär 30 år, långt bortom 20-årskriteriet för solcellslivsduglighet, enligt ett pressmeddelande.

Till att börja med kan perovskiter tillverkas vid rumstemperatur. Det betyder att de behöver mycket mindre energi än kisel, vilket gör dem billigare och mer miljövänliga att tillverka.

Det finns också det faktum att kisel är styvt och ogenomskinligt. Perovskites, å andra sidan, kan modifieras för att vara flexibla och transparenta. Detta gör dem dock ömtåliga: pressmeddelandet säger att de tidiga perovskitsolcellerna som utvecklades mellan 2009 och 2012 varade i knappt minuter.

Att övervinna dessa utmaningar och kommersialisera billiga perovskitfilmer kan potentiellt störa solenergimarknaden genom att driva solcellsteknologi bortom kiselgränserna, och den nya enheten från Princeton University kan komma att uppnå just det.

En ny metod

Anmärkningsvärt nog är den nya enhetens beräknade livslängd en femfaldig ökning jämfört med det tidigare rekordet, som etablerades av en perovskitsolcell med lägre effektivitet 2017. Enligt forskarna kan dock deras teknik för accelererad åldrande faktiskt vara mer betydelsefull än deras nya enhet.

Det beror på att långtidstester faktiskt har undvikits tills nyligen. Detta berodde på bräckligheten hos perovskiter; Men eftersom de förbättras med tiden kommer det säkert att bli allt viktigare att hitta ett sätt att testa de olika designarkitekturerna och göra dessa tester mer sofistikerade.

Den nya enheten som satte rekord

Den nya testmetoden gjorde det möjligt för forskare att se enhetens åldrandeprocess genom att spränga den med värme. Forskarna valde fyra åldringstemperaturer och mätte utfall över fyra oberoende dataströmmar, allt från en vanlig sommardags baslinjetemperatur till en extrem av 230 grader Fahrenheit (110 grader Celsius).

Sammantaget fann de att enheten kommer att köras på eller över 80 procent av sin maximala effektivitet under kontinuerlig belysning i minst fem år vid en medeltemperatur på 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius).

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: