Social Climate Tech News

Fri 03 2022
Image

De droogte in Californië heeft ertoe geleid dat hele steden in slechts een jaar tijd bijna een voet zijn gezonken.

by bernt & torsten

De grond zakt in delen van Californië terwijl de aanhoudende droogte de reservoirs onder druk zet, waardoor de afhankelijkheid van de toch al precaire grondwaterreserves van de staat die door jaren van bronpompen zijn uitgeput, toeneemt.

In slechts één jaar tijd, van oktober 2020 tot september 2021, lieten op satellieten gebaseerde schattingen zien dat hele steden in de Central Valley, inclusief in de provincies Kings en Tulare, met bijna 30 centimeter zinken. Het maximale verlies dat in die tijd werd geregistreerd, was 34 centimeter aan de noordwestelijke rand van Tulare County.

Het zinken, bekend als landsubsidie, vindt plaats wanneer overmatig pompen de ondergrondse waterreserves uitdroogt en de ruimte instort waar vroeger water was. Experts zeggen dat het een eeuwenoud probleem is in Californië dat regelgevers hebben geprobeerd te vertragen met duurzaamheidsmaatregelen. Maar met het veranderende klimaat staan ​​ze voor een zware strijd.

Landsubsidie ​​bedreigt infrastructuur, inclusief wegen en kanalen, zei hij. Schade als gevolg hiervan leidde tot een reparatieproject van $ 3,3 miljoen aan het Delta Mendota-kanaal in San Joaquin Valley, dat water levert aan 1,2 miljoen hectare landbouwgrond en 2 miljoen mensen in de regio . Het reparatieproject, waarvan de financiering in april werd aangekondigd, maakt deel uit van een grotere inspanning van de staatswaterafdeling om tekortkomingen in de watertransportsystemen van Californië aan te pakken.

Zelfs als een watervoerende laag wordt aangevuld met regen of op een andere manier, zal het niet meer zoveel water kunnen vasthouden als vroeger. Naarmate het niveau van de watervoerende lagen daalt, wordt het proces om er water uit te halen moeilijker en duurder.

Het probleem bestond al lang voordat er grote eisen werden gesteld aan infrastructuur en duurzaamheid. de V.S. Geological Survey zegt dat tussen de jaren 1920 en 1970 een aanzienlijke bodemdaling plaatsvond in ongeveer de helft van de San Joaquin Valley, of ongeveer 5.200 vierkante mijl, waarbij sommige gebieden tot 28 voet verzakten.

De voortdurende uitputting van grondwaterreserves, vooral in droge jaren, is zorgwekkend vanwege de cruciale rol van grondwater als buffer wanneer er weinig regen of sneeuw is om de vele oppervlaktewaterbronnen van de staat, zoals reservoirs, aan te vullen.

Wanneer grote oppervlaktewaterbronnen, zoals het State Water Project, tijdens droogte niet genoeg water kunnen leveren, moeten lokale instanties alternatieve bronnen vinden, zoals het uit de grond pompen of kopen. Het State Water Project is een enorm systeem van dammen en kanalen (vergelijkbaar met het Central Valley Project). Het levert water aan ongeveer 27 miljoen mensen, waaronder boeren en stedelingen.

Het State Water Project heeft aangekondigd dat het komend jaar slechts 5% van het door aannemers gevraagde water zal leveren.

Maar de grondwatersituatie is ook nijpend, aangezien het district dit jaar anticipeert op record-lage grondwaterstanden – boven het historisch dieptepunt tijdens de droogte van 1976-77, zei ze.

Veel bronnen, niet alleen in het westen van Yolo County, maar in de hele staat, rapporteren vergelijkbare grimmige grondwaterstanden. Vanaf begin mei gaf meer dan 60% van de putten in Californië die gegevens van het afgelopen jaar rapporteerden een waterniveau aan dat onder het normale niveau lag, zo blijkt uit gegevens.

In het verleden was er een grotere afhankelijkheid van pompen voordat belangrijke duurzaamheidsmaatregelen, zoals de Sustainable Groundwater Management Act van 2015 van de staat, voor strengere regelgeving rond grondwater zorgden, zei hij.

In de afgelopen jaren hebben veel boeren ervoor gekozen om de braakliggende grond te gebruiken zonder te planten in plaats van hun toevlucht te nemen tot pompen uit bronnen.

Zonder water kunnen gewassen niet groeien en de onzekerheid over de toekomstige omstandigheden zal het veiligstellen van de watervoorziening een grotere uitdaging maken. Ook boeren zoeken naar duurzame oplossingen, waaronder investeringen in geavanceerde technologie voor efficiëntie.

De schaarste aan water onderstreept het belang van monitoring van het grondwater, zegt Springhorn van de waterafdeling. Strenge monitoring helpt bij het informeren van droogterespons en geavanceerde planning terwijl wateragentschappen en landbouwgemeenschappen door droogte navigeren. Een van de inspanningen om de grondwaterreserves te beschermen, is een verbeterde monitoring van grondwatersystemen.

Share: