Social Climate Tech News

Fri 17 06 2022
Image

Bosch investeert tegen 2025 $ 1,3 miljard in waterstoftechnologie

by bernt & torsten

De afgelopen jaren waren een uitdaging voor ‘s werelds grootste autoleverancier, Bosch. Hoewel Bosch veel van de componenten produceert die in voertuigen worden gebruikt voor alles van rijhulpsystemen tot communicatiesystemen, heeft de versnelde overgang naar elektrificatie en automatisering het bedrijf gedwongen zijn toekomstige activiteiten te heroverwegen naarmate de vooruitzichten voor interne verbranding vervagen. Bosch Noord-Amerika heeft aangekondigd dat het tegen 2025 $ 1,3 miljard zal investeren in waterstoftechnologie.

Terwijl Bosch, net als andere autoleveranciers, probeert zich aan te passen aan een veranderend mobiliteitslandschap, heeft het zijn enorme productontwikkelingsorganisatie gereorganiseerd. In 2020 kondigde Bosch aan dat het al zijn softwareontwikkelingsteams in het hele bedrijf zou samenbrengen in één organisatie, de Cross-Domain Computing Solutions-eenheid. Deze softwareorganisatie heeft wereldwijd meer dan 17.000 medewerkers.

Maar Bosch is nog steeds sterk betrokken bij hardware en werkt al geruime tijd aan waterstof-brandstofcelsystemen. Het bedrijf was een vroege investeerder in Nikola Motors. Bosch levert het brandstofcelsysteem en de elektrische aandrijving die wordt gebruikt in enkele van Nikola’s toekomstige langeafstandsvrachtwagens. De Duitse leverancier produceert ook de vier elektromotoren die worden gebruikt in de Rivian R1T en R1S en biedt een reeks elektrische aandrijfeenheden met geïntegreerde versnellingsbakken en vermogenselektronica voor bedrijfsvoertuigen.

De uitgebreide investering in brandstofcellen brengt de totale uitgaven tot meer dan $ 1 miljard tot 2024. Brandstofcelsystemen zijn complexer dan alleen de stapel die waterstof en zuurstof opneemt en elektriciteit en water produceert. Naast de ontwikkeling van de stapel breidt Bosch zijn inspanningen uit om andere ondersteunende componenten te produceren.

Voertuigen met waterstof-brandstofcellen zijn echter alleen nuttig als waterstof beschikbaar is. Daarom worden ze momenteel alleen verkocht in Californië, waar meer dan 40 tankstations zijn. Hoewel waterstof in de natuur zelden geïsoleerd voorkomt, is het het meest voorkomende element in het universum, ook in water, waar elk molecuul twee waterstofatomen bevat. Een van de schoonste methoden om waterstof te extraheren is door middel van elektrolyse van water. Dit proces is in wezen het omgekeerde van de brandstofcel.

Door water door een elektrolyseur te leiden waar een elektrische stroom wordt aangelegd, zullen de watermoleculen breken en zuurstof en waterstofgas vormen. Bosch maakt gebruik van zijn expertise op het gebied van brandstofcellen om elektrolysesystemen te ontwikkelen met een investering van $ 600 miljoen tegen 2030, waarvan de helft tegen 2025 wanneer het van plan is om met de productie te beginnen.

Bosch is van plan kansen te benutten onder de afdeling Energy Clean Hydrogen Initiative van $ 9,5 miljard, gefinancierd door de recente infrastructuurwet. De leverancier zal locaties evalueren voor de inzet van zijn elektrolysers die gebruik kunnen maken van hernieuwbare energiebronnen. Dit is waarschijnlijk vooral belangrijk voor het mogelijk maken van langeafstandsvrachtvervoer waarbij batterijen te zwaar zijn om praktisch te zijn voor het vereiste bereik en het vereiste laadvermogen.

Of ze nu brandstofcellen of batterijen gebruiken, elektrische voertuigen hebben robuuste systemen voor thermisch beheer nodig om alle componenten zo efficiënt mogelijk te laten werken en duurzaamheid te garanderen. Bosch ontwikkelt een nieuwe flexibele thermische eenheid om deze functionaliteit te verbeteren.

In 2010 hoopten Bosch en veel van zijn autofabrikantklanten dat dieselmotoren een kosteneffectieve oplossing zouden zijn om de koolstofemissies van transport te verminderen. Bosch was (en is) een belangrijke leverancier van dieselsystemen inclusief brandstofinjectie en uitlaatgasnabehandeling. Tegen het einde van 2015, toen werd ontdekt dat Volkswagen en andere autofabrikanten de dieselemissies hadden bedrogen, stortte de vraag naar dieselcomponenten in ten gunste van een verschuiving naar elektrificatie.

Share: