Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Barcelona kommer att installera ljudnivåmätare för att motverka buller

Barcelonas gator och torg har länge varit hem för en häftig kakofoni av restauranguteplatser, buskare och skaror av invånare och turister. Nu är staden på uppdrag att ta reda på hur bullriga dessa utrymmen kan bli, med installation av ljudnivåmonitorer i 11 områden.

En nyligen genomförd studie av Barcelonas folkhälsomyndighet fann att cirka 57 % av människorna i staden regelbundet utsätts för bullernivåer som överstiger de som rekommenderas av Världshälsoorganisationen. Siffran dvärgar uppskattningarna över hela Europa, där en av fem utsätts för skadliga nivåer av buller.

Under de kommande dagarna väntas ljudmätare installeras i alla de områden där boende regelbundet klagar på buller. Därifrån kommer tjänstemän att börja lyssna. Acceptabla decibelgränser varierar från område till område, baserat på faktorer som gatans bredd eller fördelningen av byggnader.

Möjliga åtgärder kan inkludera att begränsa öppettiderna för uteservering eller att begränsa de tider som lokala butiker säljer alkohol. Invånare vars områden anses vara ”akustiskt stressade” kommer också att få tillgång till bidrag för att hjälpa dem att isolera fönster och ljudisolera sina hem.

Initiativet bygger på ett nätverk av ljudnivåmätare som redan har satts upp i staden, vilket hade gjort det möjligt för tjänstemän att vidta sporadiska åtgärder för att hantera skyhöga ljudnivåer, som att rensa ut ett torg. Med erkännandet av specifika akustiskt stressade områden hoppas tjänstemän kunna bana väg för varaktiga lösningar.

Initiativet är en del av en bredare uppsättning åtgärder – från trafikdämpning till minskning av buller på arbetsplatser – som ska implementeras i Barcelona under de kommande åren. Många syftar till att dämpa trafikbuller, som rankas som stadens främsta källa till buller.

Ljudnivåerna har skjutit i höjden under de senaste månaderna, av spridningen av uteserveringar sedan pandemin.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: