Social Climate Tech News

Tue 31 2022
Image

Brint kan være et bæredygtigt alternativ til fossile brændstoffer

by bernt & torsten

Det letteste og mest rigelige grundstof i universet kan blive en vigtig energikilde i en kulstoffri fremtid. Brint bruges allerede i dag til at forfine brændstoffer og skabe ammoniak, men stort set alt er lavet af fossile brændstoffer. Nu arbejder virksomheder og forskere på, hvordan man kan producere renere brint og bruge den til at drive sektorer, der er svære at elektrificere, og lagre energi fra intermitterende vedvarende energikilder.

Selvom det ikke forventes at være en dominerende energikilde, vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA), at brint kan tegne sig for omkring 10% af det globale energiforbrug inden 2050 i en fremtid uden nul.

Ligesom fossile brændstoffer er brint energitæt og kan producere meget høje temperaturer under forbrændingen. Dette gør det til en potentiel erstatning i industrielle processer, der kræver ekstrem varme, såsom stålfremstilling, eller til langdistancetransportbehov, der ikke kan opfyldes med nutidens batteriteknologier, såsom luftfart, tunge lastbiler og skibsfart. Brint kan også være en måde at lagre energi fra vedvarende energikilder i månedsvis sammenlignet med den kapacitet, som batterier er i stand til.

Det kan opbevares på samme måde, som vi opbevarer naturgas, når du har denne overskydende vedvarende kapacitet, kan du køre dine elektrolysatorer til at fremstille brint og derefter opbevare det.

Selvom det faktisk er mere energitæt end naturgas, eksisterer brint ikke naturligt alene. Det findes normalt i kombination med ilt i vand (H2O) og med kulstof i metan (CH4).

Det er ikke brændstof i sig selv, og det kræver energi at lave energi. For at få en brint med en lavere kulstofintensitet har du brug for vedvarende energikilder, og du mister ca. 30% af din energi med det.

Dette tab af energi gør brint til en svagere kandidat til elproduktion, som at levere elektricitet til et hus.

H2 regnbue

Brint kommer i flere farver – grøn, blå, grå, brun eller sort – som alle indikerer en forskel i, hvordan det blev produceret.

  • Brun eller sort brint fremstilles af kulstof gennem en forgasningsproces, der frigiver CO2.
  • Grå brint produceres gennem en proces kaldet dampreformering, som adskiller brint fra naturgas, normalt metan. Denne metode producerer også CO2.
  • Blå brint refererer til brint, der adskilles fra naturgas ved hjælp af damp og bruger kulstofopsamlings- og lagringsteknologi til at fange og binde emissioner fra processen.
  • Hold dig opdateret om nye teknologier
  • Droner, automatisering, AI og meget mere. De teknologier, der kommer til at forme fremtidens forretning, alt sammen i ét nyhedsbrev.

Grøn brint refererer groft sagt til brint, der adskilles uden at udlede drivhusgasser. Ofte betyder det, at det kommer fra elektrolyse, hvor brint spaltes fra vand ved hjælp af elektricitet.

Det meste af det brint, der anvendes i dag, er gråt. Men siden 2021 har S&P Global registreret en stigning på 350% i meddelelser til lavemissionsprojekter – hvilket betyder både grøn og blå brint.

En af de største udfordringer ved at bruge ren brint er prisen. Det kan koste mellem $ 3-$ 7 pr. Kg i dag, mens brint fremstillet af naturgas ikke koster mere end $ 1,50 pr. Kg. DoE’s mål er at bringe prisen ned til $ 2 pr. Kg inden 2025. Separat falder omkostningerne ved grøn brint hurtigere end tidligere forventet på grund af lavere omkostninger til vedvarende energi og elektrolysatorer.

Den todelte infrastrukturlov giver 9,5 milliarder dollars i finansiering til brintprojekter i USA, herunder 8 milliarder dollars til mindst fire knudepunkter for ren brint.

I april udstedte DOE’s Loan Programs Office et betinget tilsagn om et lån på 504 millioner dollars til finansiering af et rent brintprojekt i Utah. Anlægget vil omdanne energi fra vedvarende energikilder til brint ved hjælp af elektrolysatorer og derefter lagre op til 300 GWh i to massive salthuller. Projektets planlagte afslutningsdato er 2025.

På dette tidspunkt er selv definitionen af grøn brint fortsat en debat inden for den amerikanske brintindustri.

Infrastrukturloven definerer ren brint som maksimalt 2 kg CO2-udledning pr. 1 kg produceret H2, men Lin sagde, at DOE skal præcisere, hvordan man måler denne CO2-udledning.

Så er der spørgsmålet om infrastruktur. Naturgasrørledninger kan muligvis transportere brint, men det er meget lettere end naturgas, hvilket skaber bekymring for lækager. Transport af brint i flydende form ville kræve meget koldere temperaturer end flydende naturgas, hvilket betyder større energiforbrug.

Og – som med de fleste andre klimateknologier – er grøn brint virkelig afhængig af et renere energinet.

Share:

Leave A Comment