Social Climate Tech News

Wed 18 05 2022
Image

Värmepumpar fungerar i kylan – amerikaner vet bara inte om det än

by bernt & torsten

Värmepumpar – värme- och kylsystem som går helt på el – har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. De har kallats den “mest förbisedda klimatlösningen” och “ett svar på värmeböljor.” Och tekniken upplever äntligen en global uppgång i popularitet.

Förra året installerades 117 miljoner enheter världen över, upp från 90 miljoner 2010. När temperaturerna och utsläppen av växthusgaser ökar lovar värmepumpar, som enkelt kan drivas av förnybar energi, att ge en väg till kolfri uppvärmning av hem.

Men trots denna globala ökning av popularitet, värmepumpar i U.S.A. arbetar under en missuppfattning som har plågat dem i decennier: att om temperaturen sjunker till under 0 grader Celsius så fungerar deras teknik helt enkelt inte.

Luftvärmepumpar — det finns också bergvärmepumpar och vattenvärmepumpar — är dåligt namngivna och dåligt förstådda. (Enligt en liten studie från 2020 från värmeteknikföretaget Sealed hade cirka 47 procent av husägarna i nordöstra USA aldrig ens hört talas om värmepumpar.) De är i huvudsak reversibla luftkonditioneringsapparater: Precis som AC-enheter kan de ta värme inifrån en hem och pumpa ut den för att ge en kylande effekt. Men till skillnad från luftkonditioneringsapparater kan de också köra baklänges – hämta värme från utomhus och ta in den för att värma ett hem.

Den processen att flytta värme snarare än att skapa den förklarar varför värmepumpar är förbluffande effektiva. En gasugn – som bränner naturgas för att skapa värme – kan bara nå cirka 95 procents effektivitet. En värmepump kan lätt nå 300 eller 400 procent verkningsgrad; det vill säga, den kan göra omkring 3 till 4 gånger så mycket energi som den förbrukar.

För år sedan fungerade tekniken egentligen bara i milda klimat. Den tidiga generationen värmepumpar installerades mestadels i södra stater som behövde luftkonditionering och bara lite extra värme på vintern.

Men under det senaste decenniet eller så har värmeföretag börjat utveckla en ny generation värmepumpar med “inverterdrivna kompressorer med variabel hastighet” – en munfull term som i huvudsak ger värmepumpen möjligheten att snabbare transportera värme från kylig utomhus luft.

Snart tillverkades högpresterande värmepumpar som kunde värma ett hem även när utomhustemperaturen var nere på -35 grader Celsius. (Även i extrema minusgrader finns det fortfarande en viss mängd värme i utomhusluften.) En värmepumps effektivitet sjunker visserligen när den blir kallare, men även i minusgrader kan avancerade enheter vara över 100 procent effektiva. Och under de senaste åren har några av landets kallaste stater gått all-in på tekniken.

Enligt en studie i Environmental Research Letters kan värmepumpar minska CO2-utsläppen i 70 procent av hemmen över hela landet; bostäder som värms upp av ineffektiva elvärmare eller eldningsolja kan gynnas särskilt. Verktyg och stater har börjat erbjuda rabatter för konsumenter att installera värmepumpar, även i kallare stater som New York, Massachusetts eller Maine. Många miljögrupper och statliga myndigheter arbetar hårt för att övertyga invånarna om att toppmoderna värmepumpar kan fungera bra i kalla klimat.

En av fördelarna med att installera värmepumpar är kostnadsbesparingar.

Det finns några varningar, det finns fortfarande ett prispåslag för värmepumpar: Vissa installatörer är ännu inte bekväma med hur de fungerar och försöker minska sina risker genom att öka initialkostnaderna. I kalla klimat kanske vissa hem vill ha ett reservvärmesystem för extremt kyliga dagar eller i händelse av strömavbrott.

Share: