Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Varför förbises naturbaserade lösningar för klimatförändringar?

Naturbaserade initiativ, som att plantera mangrove och återuppliva våtmarker, har visat sig vara effektiva för att göra samhällen mer motståndskraftiga mot klimatförändringar. Men internationell finansiering har förkortat sådana lösningar till förmån för mer kostsamma och mindre effektiva ingenjörsprojekt.

På den låglänta norra stranden av den indonesiska ön Java har havet invaderat en kilometer inåt landet på sina ställen de senaste åren och uppslukt hela samhällen och vidsträckta risfält. Men byborna slår tillbaka mot ytterligare framsteg genom att sätta upp barriärer i leran för att hjälpa mangrovens naturliga förnyelse.

Denna innovativa naturbaserade reaktion på stigande havsnivåer och förvärrade stormar, sponsrad av den indonesiska regeringen och den holländskbaserade miljögruppen Wetlands International, skulle kunna skalas upp över hela Asien. Inom ett decennium kan det hjälpa minst 10 miljoner människor i liknande situationer att skydda och återställa sina blottade kustlinjer – allt till en bråkdel av kostnaden för havsmurar.

Men det kan den bara göra om lokala projekt utvecklas och finansieringen säkras. Och hittills har framstegen gått långsamt. Liv, försörjning och kustlinjer går förlorade som ett resultat.

Och så går det.

Hundratals lokala projekt för att återställa ekosystem på kuster och berg, i floddalar, skogar och grässlätter, har visat sitt värde i att använda återställd natur för att öka motståndskraften hos miljontals människor mot härjningarna av den fortgående klimatförändringen.

En studie fann att mindre än 10 procent av finansieringen för klimatanpassning i minst utvecklade länder gick till projekt som utnyttjade naturen.

De flesta är billigare och mer effektiva än alla tekniska alternativ, med fler spinoff-fördelar för ekosystemen och färre nackdelar. Men den politiska viljan och finansieringen som skulle kunna förvandla pilotprojekt för naturbaserad klimatanpassning till policynormer som gynnar hundratals miljoner fler människor är fortfarande i stort sett frånvarande.

Efter klimatkonferensen i Glasgow i november förra året har rika nationer trampat på klimatfinansieringen och uppfyllt löften om att satsa tiotals miljarder dollar på att hjälpa fattigare länder att reagera på klimatförändringarna. Men Holland säger att, som för närvarande tilldelas, kommer lite av dessa pengar att hitta vägen till att återställa naturens försvar mot klimatförändringar.

Naturbaserad klimatanpassning är fortfarande den dåliga relationen till klimatfinansiering. För det första beror det på att privata investerare, filantroper, biståndsorgan och utvecklingsbanker vanligtvis är gladare över att betala för klimatreducerande projekt som begränsar utsläppen av planetvärmande gaser än för att hjälpa samhällen att anpassa sig till klimatförändringarna. Sammantaget har anpassningen av alla slag attraherat mindre än en fjärdedel, och i vissa mått endast 5 procent, av den internationella klimatfinansieringen, enligt Barbara Buchner från Climate Policy Initiative, en San Francisco-baserad tankesmedja.

Och för det andra eftersom beslutsfattare och finansiärer fortfarande mestadels föredrar tekniska lösningar. Mindre än 10 procent av finansieringen för klimatanpassning i de minst utvecklade länderna – vanligtvis de mest utsatta – gick till projekt som utnyttjade naturen. De återstående 90 procenten ”gjuten betong.”

Sammantaget uppskattar FN:s miljöprogram och Global Commission on Adaptation, ett internationellt organ som inrättats av den holländska regeringen, att cirka 1 procent av den totala klimatfinansieringen har gått till sådana naturbaserade anpassningsprojekt.

Regeringarna i Glasgow lovade att minska finansieringsgapet mellan anpassning och begränsning genom att fördubbla anpassningsfinansieringen. Tidigare denna månad träffades klimatfinanschefer från ledande finansieringsregeringar i Lahtis, Finland, för att diskutera hur detta ska uppnås. Men officiella rapporter från mötet innehåller få diskussioner om behovet av mer naturbaserade projekt. Istället var huvudämnet att ”söka sätt att ge den privata sektorn en större roll i anpassningsfinansiering.”

Detta kan vara ett steg tillbaka för naturen eftersom privata finansiärer tidigare varit ännu mindre sugna på naturbaserade lösningar än offentliga givare.

Boken om framgångsrik naturbaserad anpassning växer snabbt. Kanske bäst dokumenterade är fördelarna med att återställa kustnära ekosystem som mangrover för att skydda kustsamhällen från stormvågor, tidvattensvallar och stigande havsnivåer, som alla ökar i takt med att klimatförändringarna tar fart.

En studie fann att salta kärr, sjögräs och korallrev alla minskar höjden på stormvågor till lägre kostnad än havsväggar.v

Världen har förlorat hälften av sina mangroveväxter längs kusterna, men de som finns kvar skyddar omkring 18 miljoner människor och flera tiotals miljarder dollar i egendom från översvämningar varje år, säger Michael Beck, marinforskare vid University of California Santa Cruz. Deras betydelse kan bara växa. Till skillnad från havsväggar, verkar mangrover hålla jämna steg med stigande havsnivåer, självsådd inåt landet för att upprätthålla sina barriärer mot stormar och tidvattensvallar och främja havsfisket.

Önationerna och floddeltan i Asien skulle dra mest nytta av deras restaurering, men en studie av Världsbanken och The Nature Conservancy fann stor potential också i afrikanska länder, inklusive Guinea, Moçambique, Sierra Leone, Madagaskar och Guinea-Bissau.

Återställandet av andra kustnära ekosystem kan vara lika effektivt. En granskning av Narayan av 52 sådana projekt runt om i världen visade att salta kärr, sjögräs och korallrev alla minskade stormvågornas höjd med vanligtvis mellan en halv och en femtedel av kostnaden för havsväggar.

Men uppskalningen lyckas inte hålla jämna steg med pilotprojektens framgång.

I Rift Valley i Kenya skapar pastoralistsamhällen runt sjön Baringo små inhägnader på sina utmarksområden, från vilka boskap tillfälligt utesluts och där de kan återställa inhemsk vegetation och stärka ekosystem och jordar mot förvärrade torka. Arbetet förbättrar också lokala kostvanor och ger nya inkomstkällor genom försäljning av boskap, skördade gräsfrön, gräs för halmtak, honung och träkol, enligt projektets upphovsman, Kenya-baserade Rehabilitation of Arid Environments Trust.

Ändå har få av Kenyas 10 miljoner pastoralister hittills antagit anpassningsstrategin, som också kan hjälpa några av de fattigaste pastorala samhällena över det torkahärjade Afrikas horn.

I delar av bergsregionen Panchase i Nepal, en favorit bland utländska vandrare, skyddar restaureringen av våtmarker och gemenskapsdammar lokala samhällen mot både förvärrade översvämningar och torka, samtidigt som jordmånen förbättras, den biologiska mångfalden vitaliseras och turismen uppmuntras. Det är en del av ett trenationsprojekt känt som Mountain Ecosystems-based Adaptation Program som utarbetades för över ett decennium sedan av FN-organ och genomfördes i avlägsna hörn av Nepal, Uganda och Peru.

Men trots ambitiösa planer för nya projekt i grannländerna Bhutan, Kenya och Colombia, är uppskalning fortfarande svårfångad. Samhällen i de flesta bergsregioner som är stressade av klimatförändringar plågas av dammprojekt som utvinner deras vatten för användning nedströms, snarare än att de får hjälp att bevara deras vatten och förbättra deras klimatmotståndskraft.

Så varför är de inte normen?

En anledning till detta är att naturbaserad anpassning erbjuder ett brett utbud av ofta långsiktiga fördelar som inte passar konventionella tidslinjer för att bedöma biståndsprojekt och som inget departement kan bedöma.

Naturbaserad anpassning ses ofta som en högrisksträvan.

Inte all restaurering av ekosystem kommer att ge de förväntade fördelarna för de mest utsatta samhällena. Alla externt påtvingade projekt kan undergräva befintliga lokala strategier för att hantera ett förändrat klimat. Om lokala intressen ignoreras riskerar även de mest välmenande systemen att förstärka eller till och med förvärra sårbarheten hos marginaliserade grupper.

Efter löften som gavs i Glasgow, borde nu vara ögonblicket då naturbaserade lösningar står i centrum.

Men ingenjörsprojekt har mycket sämst resultat, säger Lisa Schipper från Environmental Change Institute i Oxford. Många slår tillbaka, sa hon till Yale Environment 360 under klimatkonferensen i Glasgow, vilket gör att många av de fattigaste blir ännu mer sårbara för klimatförändringar än de var tidigare. Havsmurar som skyddar jordbruksmark i Bangladesh, till exempel, ökar ofta risken för översvämningar i de lägst belägna områdena, som är livsnödvändiga för fattiga och marklösa.

Med miljarder människor som potentiellt kommer i fara när klimatförändringarna accelererar, är insatserna enorma för att lyckas med naturbaserad anpassning. Efter Glasgow-löftena om att öka finansieringen för anpassning, borde nu vara ögonblicket då naturbaserade lösningar står i centrum.

Att se till att anpassningsmedel går till att stärka ekosystemen skulle också oändligt förbättra möjligheterna att nå internationella mål för att bevara 30 procent av jordens landområden och vatten, vilka kommer att överenskommas vid nästa möte med konventionen om biologisk mångfald i Kunming, Kina senare i dag. år.

Naturbaserad anpassning kan samtidigt bidra till att möta vår tids tre stora utmaningar: att svara på klimatförändringar, skydda den biologiska mångfalden och säkerställa människors välbefinnande. Men just nu tiggar möjligheterna att leverera dessa synergier fortfarande.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: