Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Undvik att använda gas som ett ”övergångsbränsle” när du går över till ren energi.

Länder bör gå från kol till förnybar energi utan att gå över till gas som ett ”övergångsbränsle” för att spara pengar, eftersom analys har funnit att höga gaspriser och marknadsvolatilitet har gjort fossilt bränsle till ett dyrt alternativ.

Naturgas har länge utsetts som ett ”övergångsbränsle” för ekonomier som är beroende av kol för sina kraftbehov, eftersom den har lägre koldioxidutsläpp än kol. Ändå kräver det en liknande centraliserad infrastruktur och gaseldade kraftverk tar bara ett par år att bygga. Innan Ryssland invaderade Ukraina retade EU-kommissionen gröna aktivister genom att inkludera gas som en ”bro” till ren energi i sin guidebok för gröna investeringar.

Höga priser på gas, och den sjunkande kostnaden för förnybar energi som vind- och solkraft, har vänt den logiken, enligt en analys från TransitionZero. Enligt dess rapport har kostnaden för att byta från kol till förnybar energi sjunkit med 99 % sedan 2010.

Resultaten ifrågasätter den ekonomiska bärkraften för mängder av gas- och koleldade kraftverk som planeras eller är under uppbyggnad runt om i världen. Enligt analysen är cirka 615 GW nya gasanläggningar och 442 GW nya koleldade kraftverk planerade att byggas globalt.

Många länder ser över sin energipolitik i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina – som har fått priserna på fossila bränslen att skjuta i höjden och stört leveranserna – och kanske överväger en återgång till kol. Mängden el som genereras från kol steg med 9 % till rekordhög nivå förra året, även före kriget i Ukraina, och om de nu planerade kolkraftverken byggs kommer världen att ha små chanser att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C , enligt en separat analys som publicerades förra månaden.

Gray sa att även om ekonomin bestämt gynnar förnybar energi, måste regeringar göra vissa policyändringar för att realisera alla fördelar. Dessa inkluderade att göra det lättare att bygga vindkraftsparker och solenergi eftersom det kan ta upp till 10 år i vissa regioner att skaffa bygglov, ta bort snedvridande incitament och skattelättnader för fossila bränslen och se till att elmarknaderna fungerar korrekt.

Analysen fann också att ekonomin med att gå från kolkraft till förnybar energi utan att använda gas var mest gynnsam i Europa. Priset på kol har ökat på grund av EU:s politik och Rysslands invasion av Ukraina.

Men i Kina och USA är inhemskt producerat kol billigare än i Europa. Trots det lägre priset på förnybar energi planerar Kina fortfarande nya koleldade kraftverk, och USA kan öka sin kolanvändning som svar på den högre efterfrågan på gas.

I Japan är priset för att byta från kol till förnybar energi fortfarande högre på grund av ”diskriminerande regleringar och markanvändningsbegränsningar.” Vissa länder subventionerar kol och gas i Sydostasien, vilket snedvrider ekonomin för en övergång till ren kraft.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: