Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Stäng av produktionsanläggningar för fossila bränslen tidigt för att undvika klimatkaos

Nästan hälften av befintliga produktionsanläggningar för fossila bränslen måste stängas tidigt om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 C, det internationellt överenskomna målet för att undvika klimatkatastrofer, enligt en ny vetenskaplig studie.

Bedömningen går utöver det internationella energiorganets uppmaning 2021 att stoppa all utveckling av nya fossila bränslen för att undvika de värsta effekterna av global uppvärmning, ett uttalande som då sågs som radikalt.

Den nya forskningen når sin skarpare slutsats genom att inte anta att ny teknik kommer att kunna suga enorma mängder CO2 från atmosfären för att kompensera för förbränning av kol, olja och gas. Experter sa att det var en riskabel chansning att förlita sig på sådan teknik.

Den nya studien, analyserade en databas med mer än 25 000 olje- och gasfält och utvecklade en ny datauppsättning av kolgruvor. Forskarna fann att fält och gruvor som redan har utvecklats skulle leda till 936 miljarder ton CO2 när de utnyttjas och bränns fullt ut. Det är 25 år av globala utsläpp i dagens takt – världens forskare är överens om att utsläppen måste halveras till 2030.

Forskarna beräknade att 40 % av de utvecklade fossila bränslena måste stanna i marken för att ha en 50-50 chans att den globala temperaturökningen stannar vid 1,5 C. Hälften av utsläppen skulle komma från kol, en tredjedel från olja och en femtedel från gas. Forskarna fann att nästan 90 % av de utvecklade reserverna finns i bara 20 länder, ledda av Kina, Ryssland, Saudiarabien och USA, följt av Iran, Indien, Indonesien, Australien och Kanada.

Forskningen tog bara hänsyn till projekt där företag hade fattat slutgiltiga investeringsbeslut, vilket innebär att de har åtagit sig att spendera miljarder på att bygga riggar och rörledningar för att utvinna de fossila bränslena. En studie från 2021, ledd av Daniel Welsby vid University College London, utvärderade alla kända reserver och fann att 90 % av kolet och 60 % av oljan och gasen måste förbli oexploaterade.

Studien uppskattade inte hur mycket CO2 som skulle kunna avlägsnas från atmosfären med teknik i framtiden.

Forskning publicerad 2019 visade att världen redan hade fler fossilbränslekraftverk än vad som behövs och att vissa kan behöva gå i förtidspension. Den nya analysen visade att produktionsanläggningar för fossila bränslen också måste stängas, men hur man gör det är ännu inte bestämt.

Ett litet antal regeringar, inklusive Danmark, Costa Rica, Frankrike, Irland och Kalifornien, har förbundit sig att sluta utfärda nya fossilbränslelicenser.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: