Press "Enter" to skip to content

Skyhøje gødningspriser kan hjælpe miljøet

Gødning øger jordens frugtbarhed ved dyrkning af planter og afgrøder. Få ved, at når vi spiser mad lavet med gødning, spiser vi fossile brændstoffer. Gylle er lavet af ammoniak, lavet af hydrogen, som er lavet af naturgas. Det gør det til et fossilt brændstofprodukt; så når vi spiser mad lavet med kvælstofgødning, spiser vi i bund og grund fossile brændstoffer.

Nu skyder udgifterne til gødning i vejret og driver fødevarepriserne op. Øgede naturgaspriser forårsaget af Ruslands krig mod Ukraine ville altid føre til øgede fødevareomkostninger, da Rusland leverede 22, 4% af den gødning, der blev importeret til USA. Derudover er der landbrugsudstyret, og prisen på diesel, som landmændene har brug for til at drive deres traktorer, lastbiler og mejetærskere, er skudt i vejret.

Det er en interessant analogi; oliechokkene startede energieffektivitetsboomet i vores hjem og bygninger, da reglerne blev strammet for at reducere forbruget af fossile brændstoffer. Mange har klaget over, at det førte til større huse og SUV’er, som æder meget af energibesparelserne op, men konsensus er, at vi stadig er kommet foran.

Hvis gødningen bliver dyrere, vil landmændene bruge den mere omhyggeligt og spilde mindre. Flere landmænd tester jord og engagerer sig i “præcisionslandbrug”.

Der er mange fordele ved at reducere gødning. Der er et stort problem med næringsstofforurening – overskuddet af kvælstof og fosfor i vandlegemer, der hovedsageligt kommer fra afstrømning fra landbruget. Der er CO2-emissioner fra produktionen af ammoniak, der anslås at udgøre mellem 1% og 1,8% af de globale emissioner.

Mikrober, der findes i jorden, nedbryder gødning og frigiver lattergas i atmosfæren, da “pund for pund” har 300 gange den planetopvarmende effekt af CO2.

Som tidligere erfaringer med biler og bygninger har vist, sker ændringer hurtigst, når der er økonomiske incitamenter. Alle er interesserede i at reducere gødningsforbruget, men det er landmanden, der betaler for det, der har den største motivation.

Sølvforing kan være smertefuldt. Højere benzin- og naturgaspriser kan reducere efterspørgslen og tilskynde til bevarelse, men de skader mange mennesker, der kan ende i brændstoffattigdom. Højere fødevarepriser tvinger nogle til at træffe vanskelige valg mellem mad og brændstof.

I sidste ende truer gødningspriserne fødevaresikkerheden verden over, fordi mindre gødning betyder færre høstarter. Og hvordan det påvirker udviklede lande versus udviklingslande er ubestrideligt. Lavere brug af gødning risikerer at give anledning til underernæring, politisk uro og tab af menneskeliv, som ellers ville kunne undgås.

Svaret bør være at løse problemet med efterspørgslen: at gøre vores hjem mere effektive, tilskynde til alternativer til benzindrevne biler og reducere gødningsforbruget uden at true fødevaresikkerheden i sårbare samfund.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: