Social Climate Tech News

Tue 17 2022
Image

Skyhöga gödselpriser kan hjälpa miljön

by bernt & torsten

Gödsel ökar jordens bördighet när man odlar växter och grödor. Få vet att när vi äter mat gjord med gödningsmedel så äter vi fossila bränslen. Gödsel är gjord av ammoniak, gjord av väte, som är gjord av naturgas. Det gör det till en fossilbränsleprodukt; så när vi äter mat gjord med kvävegödsel, äter vi i huvudsak fossila bränslen.

Nu skjuter kostnaderna för gödsel i höjden och driver upp matpriserna. Ökade naturgaspriser orsakade av Rysslands krig mot Ukraina skulle alltid leda till ökade matkostnader eftersom Ryssland levererade 22,4 % av gödselmedlet som importerades till USA. Dessutom finns det jordbruksutrustningen och priset på diesel, som bönderna behöver för att driva sina traktorer , lastbilar och skördare, har skjutit i höjden.

Det är en intressant analogi; oljechockerna startade energieffektivitetsboomen i våra hem och byggnader, eftersom reglerna skärptes för att minska förbrukningen av fossila bränslen. Många har klagat på att detta ledde till större hus och stadsjeepar, vilket äter upp mycket av energibesparingarna, men konsensus är att vi fortfarande har kommit i förväg.

Om gödselmedlet blir dyrare kommer bönderna att använda det mer försiktigt och slösa mindre. Fler bönder testar jord och bedriver “precisionsjordbruk”.

Det finns många fördelar med att minska gödselmedel. Det finns ett enormt problem med näringsföroreningar – överskottet av kväve och fosfor i vattendrag som huvudsakligen kommer från avrinning från jordbruket. Det finns koldioxidutsläppen från tillverkning av ammoniak som uppskattas till mellan 1 % och 1,8 % av de globala utsläppen.

Mikrober som finns i jorden bryter ner gödselmedel och släpper ut lustgas i atmosfären, som “pund för pund” har 300 gånger den planetvärmande effekten av CO2.

Som tidigare erfarenheter av bilar och byggnader har visat sker förändringar snabbast när det finns ekonomiska incitament. Alla är intresserade av att minska gödselanvändningen, men det är bonden som betalar för det som har störst motivation.

Silverfoder kan vara smärtsamt. Högre bensin- och naturgaspriser kan minska efterfrågan och uppmuntra bevarande, men de skadar många människor som kan hamna i bränslefattigdom. Högre matpriser tvingar vissa att göra svåra val mellan mat och bränsle.

I slutändan hotar priserna på gödselmedel livsmedelssäkerheten över hela världen eftersom mindre gödselmedel innebär färre skördar. Och hur det påverkar utvecklade länder kontra utvecklingsländer är obestridligt. Lägre användning av gödselmedel riskerar att ge upphov till undernäring, politisk oro och förlust av människoliv som annars kan undvikas.

Svaret borde vara att åtgärda problemet med efterfrågan: att göra våra hem effektivare, uppmuntra alternativ till bensindrivna bilar och minska konsumtionen av gödselmedel utan att hota livsmedelssäkerheten för utsatta samhällen.

Share:

Leave A Comment