Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nederländerna slutar subventionera värmeproduktion genom att bränna flis.

Ministrar i Nederländerna har kommit överens om att omedelbart sluta ge subventioner för användning av biomassa, eller flis, för att generera värme för stadsuppvärmningssystem och växthus, har ekonomiministeriet bekräftat.

Nederländska biomassaanläggningar, som ska bidra till att uppfylla EU:s klimatmål, har fått miljarder euro i subventioner de senaste åren. De har dock blivit djupt kontroversiella på grund av långvariga skador på miljön.

Organiska råvaror spelar en viktig roll för att uppnå en klimatneutral och cirkulär ekonomi. De är också avgörande för att bli mindre beroende av fossila bränslen… samtidigt är regeringen medveten om oron.

Den nederländska regeringen skulle godkänna användningen av hållbara biobaserade råvaror där de ger störst bidrag till hållbarhet och där alternativen är begränsade. Detta inkluderar biobetong, färg baserad på biobaserad råvara, grön gas som ersättning för naturgas eller som bränsle för tunga vägtransporter, flyg och sjöfart.

Förorening

I juli 2020 rekommenderade den nederländska regeringens seniora rådgivande organ SER att subventioner för användning av biomassa i kraftverk snabbt fasas ut. Den holländska miljöbedömningsmyndigheten PBL säger dock att användningen av biomassa kan vara oundviklig om Nederländerna ska uppfylla EU:s mål.

Utan att använda biomassa kommer Nederländerna att behöva installera vindkraftverk och solpaneler snabbare än för närvarande, och andra svåra val måste göras, sa PBL.

Användningen av biomassa, som flis, som bränsle, genererade ytterligare 19 megaton i koldioxidutsläpp 2020, enligt beräkningar av den nationella statistikmyndigheten CBS. Nederländerna har också utsatts för eld för att ha importerat träflis från USA och de baltiska staterna för att elda i kraftverk

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: