Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

När oljebolagen tar sig an klimatmålen visar data att miljarder värda deras förorenande tillgångar säljs till mindre stränga operatörer

En ny rapport som publicerad av Environmental Defense Fund spårar tiotusentals olje- och gaskällor och andra anläggningar när de flyttades från börsnoterade företag till privata, och från operatörer som har klimatåtaganden till de utan, och dokumenterar dramatiska utsläppsökningar som har följt.

Oavsett säljarens avsikt är resultatet att miljontals ton utsläpp effektivt försvinner från allmänhetens ögon, troligen för alltid. Och eftersom dessa brunnar och andra tillgångar åldras under minskad tillsyn, blir miljöutmaningarna bara värre.

Sådana affärer växer i både antal och omfattning och når 192 miljarder dollar bara 2021. Med hjälp av bransch- och finansdata om 3 000 stora transaktioner under de senaste fem åren identifierade EDF-analytiker hundratals fall där tillgångar i uppströmskedjan som ägs av globala producenter i toppskiktet som har gjort offentliga åtaganden att minska metanutsläppen, sluta flamma och förbättra transparensen såldes av. till nya, ofta oklara operatörer utan sådana skyldigheter.

Oron delas av ett växande antal investerare och andra intressenter om att förlora förmågan att bedöma företagsrisker eller hålla operatörer ansvariga för utsläppsåtaganden. Rapporten antyder också att det kan ha konsekvenser för finansiärerna själva, och noterar att sedan 2017 har fem av de sex största amerikanska bankerna – som alla är medlemmar i Net Zero Banking Alliance – givit råd om uppströmsaffärer på totalt 566 miljarder dollar.

Författarna använde M&A-data från Refinitiv för att spåra uppströms olje- och gastransaktioner från januari 2017 till december 2021, och arbetade med olje- och gasanalysföretagen Capterio och ESG Dynamics för att spåra förändringar i klimatprestanda efter provtagning av transaktionerna. EDF-analytiker har mätt mot viktiga klimatmått:

  • 298 affärer värda 144,9 miljarder dollar har överfört tillgångar från företag med flammande åtaganden till de utan.
  • 211 affärer på totalt 115,6 miljarder dollar har flyttat tillgångar bort från företag med mål för metanutsläpp till företag som saknar mål.
  • 155 affärer värda 86,4 miljarder dollar har flyttat tillgångar bort från företag som är offentligt i linje med mål för netto nollutsläpp.
  • 150 affärer på totalt 76,8 miljarder dollar har flyttat tillgångar från medlemmar i branschens Oil & Gas Methane Partnership till icke-medlemmar.

Rapporten säger att olje- och gasbolag, privata köpare, investerare och banker bör uppmuntras att införliva klimatskydd i villkoren för dessa affärer för att säkerställa fortsatt förvaltning efter M&A-transaktioner.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: