Social Climate Tech News

Thu 26 2022
Image

Miljögifter förvärrar fetmapandemin

by bernt & torsten

Kemiska föroreningar i miljön ökar den globala fetmaepidemin, enligt en stor vetenskaplig översikt.

Tanken att de toxiner som kallas “obesogens” kan påverka hur kroppen kontrollerar vikten är ännu inte en del av den vanliga medicinen. Men dussintals forskare bakom granskningen hävdar att bevisen nu är så starka att de borde vara det. “Detta är avgörande eftersom den nuvarande kliniska behandlingen av överviktiga patienter är bedrövligt otillräcklig,” sa de.

Den mest oroande aspekten av bevisen är att vissa kemiska effekter som ökar vikten kan överföras i generationer genom att förändra hur gener fungerar. Föroreningar som nämns av forskarna som ökande fetma inkluderar bisfenol A (BPA), som i stor utsträckning tillsätts plast, såväl som vissa bekämpningsmedel, flamskyddsmedel och luftföroreningar.

Global fetma har tredubblats sedan 1975, med fler människor som nu är feta eller överviktiga än underviktiga, och ökar i alla studerade länder. Nästan 2 miljarder vuxna är nu för tunga och 40 miljoner barn under fem år är feta eller överviktiga.

Dessutom, säger forskarna, erbjuder tillvägagångssättet potentialen att förebygga fetma genom att undvika exponering för föroreningar, särskilt hos gravida kvinnor och spädbarn: “Förebyggande räddar liv, samtidigt som det kostar mycket mindre än någon [behandling].”

Starka bevis

Bevisen för obesogener anges av mer än 40 forskare i tre granskningsartiklar, publicerade i den peer-reviewade tidskriften Biochemical Pharmacology och citerar 1 400 studier. De säger att dessa kemikalier finns överallt: i vatten och damm, livsmedelsförpackningar, personliga hygienprodukter och hushållsrengöringsmedel, möbler och elektronik.

Granskningen identifierar ett 50-tal kemikalier som har goda bevis för obesogena effekter, från experiment på mänskliga celler och djur, och epidemiologiska studier av människor. Dessa inkluderar BPA och ftalater, också en plasttillsats. En analys från 2020 av 15 studier fann ett signifikant samband mellan BPA-nivåer och fetma hos vuxna i 12 av dem.

Andra överviktiga ämnen är bekämpningsmedel, inklusive DDT och tributyltenn, tidigare flamskyddsmedel och deras nyare ersättningsmedel, dioxiner och PCB samt luftföroreningar. Flera nya studier kopplar exponering för smutsig luft tidigt i livet till fetma.

Granskningen namnger också PFAS-föreningar – så kallade “för evigt kemikalier” på grund av deras livslängd i miljön – som fetma. Dessa finns i livsmedelsförpackningar, köksredskap och möbler, inklusive vissa bilbarnstolar. En tvåårig, randomiserad klinisk prövning publicerad 2018 fann att personer med de högsta PFAS-nivåerna gick upp mer i vikt efter diet, särskilt kvinnor.

Vissa antidepressiva medel är också välkända för att orsaka viktökning. Andra kemikalier med vissa bevis för att vara överviktiga inkluderade några konstgjorda sötningsmedel och triclosan, ett antibakteriellt medel som förbjöds från vissa användningsområden i USA 2017.

Hur det fungerar

Obesogener verkar genom att rubba kroppens “metaboliska termostat”, sa forskarna, vilket gör det lättare att gå upp i vikt och gå ner i vikt. Kroppens balans mellan energiintag och energiförbrukning genom aktivitet är beroende av samspelet mellan olika hormoner från fettvävnad, tarm, bukspottkörtel, lever och hjärna.

Föroreningarna kan direkt påverka antalet och storleken på fettceller, förändra signalerna som får människor att känna sig mätta och förändra sköldkörtelfunktionen och dopaminbelöningssystemet, sa forskarna. De kan också påverka mikrobiomet i tarmen och orsaka viktökning genom att göra upptaget av kalorier från tarmarna mer effektivt.

De första åren av barns utveckling är de mest sårbara för fetma, skrev forskarna: “Studier visade att exponeringar i livmodern och tidigt i livet var de mest känsliga tiderna, eftersom denna irreversibelt förändrade programmeringen av olika delar av det metabola systemet, vilket ökade känsligheten för viktökning.”

En studie från 2021 fann att kvinnors nivå av fetma signifikant korrelerade med deras mormödrars nivå av exponering för DDT, även om deras barnbarn aldrig direkt exponerades för det nu förbjudna bekämpningsmedlet.

Orsak och verkan

Att direkt bevisa ett orsakssamband mellan en fara och en hälsopåverkan på människor är svårt av den enkla anledningen att det inte är etiskt att utföra skadliga experiment på människor. Men starka epidemiologiska bevis kan staplas upp till en nivå som motsvarar bevis, till exempel med tobaksrökning och lungcancer.

Det obesogena paradigmet har hittills inte tagits upp av vanliga forskare.

Människor som är överviktiga och feta går till enorma ytterligheter för att gå ner i vikt och dietbranschen har klarat sig extremt bra. Vi har lärt oss att det inte fungerar. När läkarkåren inte förstår något skyller vi alltid på patienterna och tyvärr hålls människor fortfarande ansvariga för [fetma].

Supersize

Hur mycket av fetmapandemin som kan orsakas av obesogen är inte känt. Fruktos är en primär drivkraft för mycket av detta. Det fördelar energi till fett i levern och är en främsta obesogen. Fruktos skulle orsaka fetma även om det inte hade kalorier. En liten studie från 2021 fann att en ultrabearbetad diet orsakade mer viktökning än en obearbetad diet, trots att den innehöll samma kalorier i de måltider som erbjuds deltagarna.

Att minska exponeringen för fetma är svårt, med tanke på att det nu finns 350 000 syntetiska kemikalier, varav många är genomgående i miljön. Men de som är kända för att vara skadliga kan tas bort från försäljning, vilket sker i Europa.

För detta är ett allvarligt problem som påverkar våra samhällen enormt, särskilt barn. Problemen blir värre, inte bättre – vi går åt fel håll som det ser ut.

Share:

Leave A Comment