Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Meer dan 100 miljoen vluchtelingen en dat is nog maar het begin

Voor het eerst meer dan honderd miljoen vluchtelingen in de wereld, zo meldt een persbericht van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Honderd miljoen, iets meer dan één procent van de wereldbevolking.

De directe aanleiding voor de toename is Poetins oorlog in Oekraïne, die veertien miljoen mensen heeft gedwongen te vluchten, waarvan iets minder dan de helft gedwongen is het land te verlaten.

Buurlanden, en vooral Polen, hebben gedaan wat ze konden.De Europese Unie heeft ook een tandje bijgestoken en tot nu toe zijn er geen tekenen dat de solidariteit in Europa met Oekraïne afneemt.

De behandeling van vluchtelingen uit Oekraïne is licht na enkele jaren van pikzwart vluchtelingendebat.Maar tegelijkertijd lijken negen op de tien vluchtelingen in de wereld vergeten en is crisis na crisis uit het zicht verdwenen.

Bijna zeven miljoen mensen vluchten nog steeds naar het buitenland na de burgeroorlog in Syrië en evenveel zijn intern ontheemd in het land.In Jemen hebben vier miljoen intern ontheemden en twintig miljoen mensen humanitaire hulp nodig.In Afghanistan hebben maar liefst vierentwintig miljoen, maar nog steeds de helft van de bevolking, hulp nodig.

Klimaatverandering

In de afgelopen vijfentwintig jaar is het aantal vluchtelingen in de wereld verdrievoudigd.Dit komt vooral door oorlog en conflict, maar als we vooruitkijken, zal klimaatverandering waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen.

Als je scenario’s uit het VN-klimaatpanel leest, ziet de situatie er op zijn zachtst gezegd eng uit als je de gegevens eruit haalt.We kregen een voorproefje van de lente met de hittegolf in India en Pakistan met temperaturen van bijna vijftig graden Celsius.

Het menselijk lichaam is niet gebouwd om dergelijke temperaturen voor enige tijd te weerstaan.Voor jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kunnen ze direct levensbedreigend zijn.

De hittegolf in het voorjaar was slechts een voorproefje, als je de modellen van de onderzoekers leest, zou dit in delen van de wereld het nieuwe normaal kunnen worden.Dan zijn honderd miljoen vluchtelingen in de wereld waarschijnlijk nog maar het begin.

Misschien is het ergste gevolg van Poetins oorlog niet het geweld zelf, maar al zijn verschrikkingen en misbruiken, of de toestroom van vluchtelingen.

Zonder de wereldwijde herbewapening.

Het geld dat nodig was voor gezondheidszorg en school voor mensen en voor klimaatverandering zal nu worden omgeleid naar nieuwe wapensystemen en raketten die je je niet kunt veroorloven om te gebruiken.

Er zijn op dit moment bijzonder goede alternatieven.Oekraïne moet wapens krijgen ter verdediging, anders zullen de taferelen die we in Butja, Irpin en Marioepol hebben gezien, zich in het hele land herhalen.

We weten al wat Russische terreur betekent.

Wij in Zweden moeten ook onze civiele en militaire verdediging verbeteren, omdat we helaas naast de Russen liggen.En overal ter wereld zal de Russische invasie van Oekraïne precies hetzelfde effect hebben.

In Europa natuurlijk, maar ook in Japan, maar ook in Zuid-Korea en Australië.Als India legert, zal Pakistan dat ook doen.Als Iran erin slaagt een atoombom te ontwikkelen, zal Saoedi-Arabië er ook een leren bouwen.

En ga zo maar door. Dit was de wereld waarin we opgroeiden. De wereld van de Koude Oorlog.

We wisten waar de schuilplaats was en dat we bij een nucleaire aanval onder de schoolbank zouden gaan liggen.Nu zal de volgende generatie het binnenkort ook leren als we nieuwe schuilplaatsen hebben gebouwd natuurlijk.De oude moeten op zijn.

Deze nieuwe wereld is niets om te verwelkomen.Maar nu is het zover.En we zijn als een ondeugd die vastzit in de logica van oorlogsmachines. Voor het eerst ontvluchten meer dan honderd miljoen mensen de wereld.Hoeveel zijn het er in tien jaar?Twee keer zoveel, drie keer?

Dit is natuurlijk geen gegeven.Rusland kan de oorlog nog zo grondig verliezen dat het geen bedreiging meer vormt.Zoals nazi-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Of Poetin wordt omvergeworpen en vervangen door iemand die democratischer is.

Maar het moet waarschijnlijk geschreven worden naar aanleiding van vrome hoop.

Het is waarschijnlijker dat we moeten wennen aan en strategieën moeten vinden voor een heel andere toekomst dan toen we proostten op 2022 en uitkeken naar het einde van de pandemie.

In zijn toespraak tot de Bondsdag, het Duitse parlement, direct na de invasie van Oekraïne, gebruikte bondskanselier Olaf Scholz het woord Zeitenwende, of “keerpunt” in het Engels.

Maar Zeitenwende betekent meer dan alleen iets nieuws in het algemeen.De tijd draait en een nieuw tijdperk begint.Politiek gezien was het een revolutie in de buitenlandse politiek die hij met een heel nieuw Duitsland in het midden van Europa afleverde.

Ik denk niet dat we echt begrijpen hoeveel er op 24 februari is veranderd. Maar de geopolitieke continentale platen die nu in beweging zijn, zijn enorm veel groter.De laatste Koude Oorlog duurde meer dan veertig jaar, een half mensenleven.

Is er dan geen licht in de tunnel?

We willen geloven dat het dat toch doet.Er zijn doelen die we zijn kwijtgeraakt en die weer kunnen worden opgepakt, zoals meer moeite doen om de doelen van het Akkoord van Parijs te halen.

De politieke instrumenten van gisteren zijn er nog steeds.We kunnen van het post-pandemische herstelprogramma van de EU de grootste inspanning voor klimaatverandering ooit maken. We kunnen een stem in de wereld blijven voor menselijke waardigheid, democratie en vrede.

En als elke honderd mensen op aarde op dit moment een vluchteling zijn, kunnen we aanzienlijk meer helpen dan vandaag. Voor veel mensen kan het licht in de tunnel ons zijn.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: