Social Climate Tech News

Mon 30 05 2022
Image

Folk i USA og Storbritannien lider et kæmpe økonomisk slag, hvis fossile brændstoffer mister værdi

by bernt & torsten

Enkeltpersoner i rige lande står over for enorme økonomiske tab, hvis klimaindsatsen reducerer værdien af fossile brændstofaktiver, viser en undersøgelse, på trods af at der findes mange olie- og gasfelter i andre lande.

Forskerne vurderede, at eksisterende olie- og gasprojekter til en værdi af 1,4 milliarder dollars (1,1 milliarder pund) ville miste deres værdi, hvis verden resolut gik i gang med at reducere kulstofemissionerne og begrænse den globale opvarmning til 2C. Ved at spore mange tusinde projekter gennem 1,8 millioner virksomheder til deres endelige ejere fandt teamet, at de fleste af tabene ville blive båret af enkeltpersoner gennem deres pensioner, investeringsfonde og aktiebeholdninger.

Analysen viste også, at finansielle institutioner har 681 milliarder dollars af disse potentielt værdiløse aktiver på deres balancer, mere end de anslåede 250-500 milliarder dollars af forkert prissatte subprime-boligaktiver, der udløste finanskrisen 2007-08.

Forskerne forudsagde ikke, om eller hvornår disse fossile brændstoffer “strandede aktiver” ville forårsage et finansielt nedbrud, men sagde, at størrelsen af antallet var bekymrende. USA og Storbritannien er langt de lande, der har de største potentielle strandede aktiver i deres finansielle sektorer.

Samlet set anslog undersøgelsen, at enkeltpersoner ejer 54% af de olie- og gasaktiver, der er i fare, 1,4 milliarder dollars – 756 milliarder dollars. Tre fjerdedele af disse mennesker befinder sig i de 38 udviklede lande under Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Regeringer og virksomhedsborgmestre bærer balancen.

Men procentdelen er meget højere i USA og Storbritannien, hvor enkeltpersoner ejer henholdsvis 86% og 75% af de potentielt strandede aktiver. I modsætning hertil ejes 80% af disse aktiver i Kina af regeringen.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change, sagde, at det forandringstempo, der kræves for at tackle klimakrisen, var “så stort, at det hurtige sammenbrud af den fossile brændstofindustri udgør store omstillingsrisici.” Forskerne sammenlignede et scenarie, hvor der ikke blev gjort meget for at begrænse den globale opvarmning og temperaturstigningen med 3,5 C med et scenarie, hvor der blev truffet betydelige foranstaltninger, og den globale temperaturstigning var begrænset til 2 C.

I det andet scenarie kan olie- og gasprojekter, der i øjeblikket er værdiansættes til 1,4 milliarder dollars, ikke fortsætte produktionen og miste deres værdi. Holdet sporede dette tab fra 43.439 olie- og gasproduktionsaktiver gennem et netværk af 1,8 millioner virksomheder til deres eventuelle ejere. De konkluderede: “Størstedelen af markedsrisikoen falder på private investorer, overvejende i OECD-lande, herunder betydelig eksponering gennem pensionskasser og finansielle markeder.”

De lande, der er hårdest ramt af tab i den finansielle sektor, ville være USA med 283 milliarder dollars i fare og Det Forenede Kongerige (98 milliarder dollars), begge langt over nationen på tredjepladsen, de britiske jomfruøer skattely (28 milliarder dollars). Canada og Australien er i top seks. Omkring 90% af risikoen i Storbritannien skyldes ejerskab af olie- og gasaktiver i andre dele af verden.

Virksomheder i Mellemøsten har ikke så store tab i 2C-scenariet, fordi der fortsat vil blive brugt noget olie og gas, og de er de billigste leverandører.

Undersøgelsen fokuserede også på efterforskning og produktion. Men at inkludere andre dele af olie- og gasindustrien, såsom raffinaderier og udstyrsleverandører, ville øge de potentielle tab.

Share: