Social Climate Tech News

Mon 30 05 2022
Image

Människor i USA och Storbritannien drabbas av en enorm ekonomisk hit om fossila bränslen tappar i värde

by bernt & torsten

Individer i rika länder står inför stora ekonomiska förluster om klimatåtgärder minskar värdet på fossila bränsletillgångar, visar en studie, trots att många olje- och gasfält finns i andra länder.

Forskarna uppskattade att befintliga olje- och gasprojekt värda 1,4 miljarder dollar (1,1 miljarder pund) skulle förlora sitt värde om världen beslutsamt gick för att minska koldioxidutsläppen och begränsa den globala uppvärmningen till 2C. Genom att spåra många tusentals projekt genom 1,8 miljoner företag till sina slutliga ägare, fann teamet att de flesta av förlusterna skulle bäras av enskilda personer genom deras pensioner, investeringsfonder och aktieinnehav.

Analysen fann också att finansinstitutioner har 681 miljarder dollar av dessa potentiellt värdelösa tillgångar på sina balansräkningar, mer än de uppskattade 250-500 miljarderna dollar av felaktigt prissatta sub-prime bostadstillgångar som utlöste finanskrisen 2007-08.

Forskarna förutspådde inte om eller när dessa fossila bränslen “strandade tillgångar” skulle orsaka en finansiell krasch, men sa att storleken på antalet var oroande. USA och Storbritannien är överlägset de länder med de största potentiella strandade tillgångarna i sina finansiella sektorer.

Sammantaget beräknade studien att individer äger 54 % av de olje- och gastillgångar som riskerar 1,4 miljarder dollar – 756 miljarder dollar. Tre fjärdedelar av dessa personer finns i de 38 utvecklade länderna i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Regeringar och företagsborgenärer bär balansen.

Men andelen är mycket högre i USA och Storbritannien, där individer äger 86 % respektive 75 % av de potentiellt strandade tillgångarna. Däremot ägs 80 % av dessa tillgångar i Kina av regeringen.

Studien, publicerad i tidskriften Nature Climate Change, sa att förändringstakten som krävs för att tackla klimatkrisen var “så stor att den snabba kollapsen av fossilbränsleindustrin utgör stora övergångsrisker”. Forskarna jämförde ett scenario där lite gjordes för att begränsa den globala uppvärmningen och temperaturhöjningen med 3,5C med ett scenario där betydande åtgärder vidtogs och den globala temperaturökningen begränsades till 2C.

I det andra scenariot kan olje- och gasprojekt som idag värderas till 1,4 miljarder dollar inte fortsätta produktionen och förlora sitt värde. Teamet spårade denna förlust från 43 439 olje- och gasproduktionstillgångar genom ett nätverk av 1,8 miljoner företag till deras slutliga ägare. De drog slutsatsen: “Det mesta av marknadsrisken faller på privata investerare, överväldigande i OECD-länder, inklusive betydande exponering genom pensionsfonder och finansmarknader.”

De länder som drabbats hårdast av förluster i finanssektorn skulle vara USA, med 283 miljarder dollar i riskzonen, och Storbritannien (98 miljarder dollar), båda långt över nationen på tredje plats, Brittiska Jungfruöarnas skatteparadis (28 miljarder dollar) . Kanada och Australien är bland de sex bästa. Cirka 90 % av risken i Storbritannien beror på ägande av olje- och gastillgångar i andra delar av världen.

Företag i Mellanöstern har inte så höga förluster i 2C-scenariot eftersom en del olja och gas kommer att fortsätta att användas och de är de billigaste leverantörerna.

Studien fokuserade också på prospektering och produktion. Men att inkludera andra delar av olje- och gasindustrin, såsom raffinaderier och utrustningsleverantörer, skulle öka potentiella förluster.

Share: