Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Malafide bouwbedrijven vernietigen klimaatwerk

De bouwsector speelt een cruciale rol in de klimaatverandering.Maar de wetteloosheid in de sector dreigt de benen van het hele klimaattransitiewerk te breken.

Zowel overheden als overheidsinstanties moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor het sluiten van de blinde vlek op klimaatverandering.

Niet veel mensen weten dit, maar de bouwsector is tegenwoordig verantwoordelijk voor een groot percentage van de klimaatemissies van een land.  Het wordt extra vreemd als je je realiseert dat de klimaatverandering van de samenleving op zich al een gigantisch bouwproject is.

Het gaat over van alles, van renovatie en klimaatadaptatie van bestaande woningen tot noodzakelijke infrastructuurinvesteringen.Er komen batterijfabrieken en er komen nieuwe hoogspanningslijnen.

Er zullen banen in overvloed zijn.Maar de vraag is wie ze krijgt en of deze bedrijven hun eigen klimaatverantwoordelijkheid nemen.Of als ze zowel klanten als belastingbetalers voor de gek houden en vervolgens helemaal naar de bank lachen?

Vanwege een groot obstakel is een steeds meer gedereguleerde en geliberaliseerde arbeidsmarkt ten goede gekomen aan degenen die sluiproutes willen nemen.Weinig andere industrieën worden evenzeer geplaagd door werkgerelateerde criminaliteit en ongezonde concurrentie.

In slechts één decennium is de misdaad zowel wijdverspreider als meer internationaal georganiseerd.Politieke naïviteit en gebrek aan interne controle bij grote bedrijven en klanten hebben geleid tot een onhoudbare situatie.

De laagste prijs en de concurrentieonderbieding hebben voorrang moeten krijgen op zowel de omstandigheden voor de arbeiders als het klimaatwerk.

Het is goedkoper om op korte termijn met oude machines en oude routines te rijden.En we hebben zelfs vreselijke voorbeelden gezien van pure fraudeurs die deden alsof ze overgebleven materiaal recyclen, maar in plaats daarvan alles rechtstreeks naar de stortplaats brachten.

Snel geld voor wie geen scrupules heeft.Vreselijke gevolgen voor ons allemaal en onze kinderen.

Om het botweg te zeggen: Orde en orde op de arbeidsmarkt zijn voorwaarden voor een groene transitie.

Als de bouwsector en de samenleving de klimaatverandering het hoofd willen bieden, moet de industrie worden gesaneerd.Sjoemelende en puur criminele bedrijven zullen nooit hun klimaatverantwoordelijkheid nemen en een gedereguleerde industrie waar altijd de laagste prijs mag heersen, zal nooit ‘groen’ kunnen worden.

Dit is de blinde vlek in het klimaatbeleid en iets dat een overheid wetswijzigingen moet doorvoeren, zoals:

  • Dwingt klanten om bij aanbestedingen strengere klimaat- en duurzaamheidseisen te stellen.Krachtigere milieuregels komen serieuze bedrijven ten goede en benadelen de gewetenloze bedrijven die alleen maar snel geld willen verdienen.
  • Beperkt het aantal onderaannemers, te beginnen met contracten met het Rijk en gemeenten.Controle en voorwaarden verdwijnen snel in lange ketens van onderaannemers, het moet worden gereguleerd om ervoor te zorgen dat wet- en regelgeving wordt gevolgd.
  • Introduceert eisen voor aanbestedende diensten en gemeenten om hun onderaannemers zelf te controleren.Ons belastinggeld mag niet in de zakken van criminelen terechtkomen!

Klimaatverandering vraagt om meer dan subsidies voor elektrische auto’s en zonnecellen.Hele industrieën moeten veranderen en dit moet op een milieu-, sociaal en economisch verantwoorde manier gebeuren.Alleen dan kunnen we de hele samenleving op de reis krijgen.

Dan zijn er wortels nodig om aan te moedigen, maar ook duidelijke regels om misbruik en bedrog tegen te gaan.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: