Social Climate Tech News

Tue 24 2022
Image

Kritiska klimatindikatorer slog rekord 2021

by bernt & torsten

Kritiska globala indikatorer på klimatkrisen slog rekord 2021, enligt en FN-rapport, från stigande hav till nivåerna av värmefångande utsläpp i atmosfären.

FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) sa att dessa var tydliga tecken på mänsklighetens inverkan på planeten, vilket gav långvariga effekter. Extremt väder, som WMO kallade det dagliga ansiktet utåt för klimatnödsituationen, vållade en stor belastning på människoliv och ledde till hundratals miljarder dollar i skadestånd, sa byrån.

Torka och översvämningar utlöste matprishöjningar som har förvärrats 2022. WMO:s rapport om det globala klimatet 2021 fann också att de senaste sju åren har varit de hetaste som registrerats.

Extremt väder har den mest omedelbara inverkan på vårt dagliga liv. Tidiga varningssystem är ytterst nödvändiga [för att rädda liv] men dessa är bara tillgängliga i mindre än hälften av WMO:s 187 medlemsländer.

Världens hav absorberar mer än 90 % av värmen som fångas av växthusgaser och 2021 satte rekord. Den ökande värmen i havet, som är oåterkallelig över tidsskalor från århundraden till årtusenden, har varit särskilt stark under de senaste 20 åren. En stor del av havet upplevde minst en stark marin värmebölja 2021, sa WMO.

Den globala havsnivån nådde också ett nytt rekord 2021. Den har ökat med 10 cm sedan 1993 och höjningen accelererar, drivet av smältningen av inlandsisar och glaciärer och havets termiska expansion. Uppgången hotar hundratals miljoner kustnära invånare, sade WMO, och ökar skadorna som orsakas av orkaner och cykloner.

Nästan en fjärdedel av CO2-utsläppen tas upp av haven, men det gör att de blir surare. Detta hotar skalbildande vilda djur och koraller och därför livsmedelssäkerhet, turism och kustskydd, sa WMO. Havet är nu surare än på minst 26 000 år.

CO2 och metan, en kraftfull växthusgas, är på rekordnivåer, med CO2-koncentrationen 50 % högre än innan den industriella revolutionen utlöste massförbränningen av fossila bränslen. Den globala temperaturen 2021 var 1,1 C över det förindustriella genomsnittet, och rörde sig närmare gränsen på 1,5 C som överenskommits av världens nationer för att undvika de värsta klimatpåverkan.

WMO noterade exceptionella värmeböljor 2021 i västra Nordamerika och Medelhavet, dödliga översvämningar i Henan, Kina och västra Europa, och regn som registrerades för första gången på toppen av Grönlands inlandsis. Byrån varnade för att östra Afrika står inför en hög risk för att regn uteblir för fjärde säsongen i rad, vilket betyder den värsta torkan på 40 år.

Share: