Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Koldioxidpåverkan av onlinevideoströmning

Carbon Trust har publicerat en ny rapport som undersöker koldioxidpåverkan av strömmande video på begäran, för att förbättra förståelsen av koldioxidutsläppen i samband med videoströmning och möjliggöra för framtida beslut att baseras på välgrundad förståelse av metoderna, komplexiteten och osäkerheterna som är involverade.

Studien inkluderar livscykelenergianvändningen av de olika komponenterna som är involverade i distribution och visning av videoinnehåll för att uppskatta koldioxidpåverkan per en timmes videoströmning, baserat på video-on-demand-visning (exklusive livestreaming).

Resultaten avslöjade att ett individuellt koldioxidavtryck för att titta på en timmes video-on-demand-streaming är mycket litet jämfört med andra vardagliga aktiviteter. Det genomsnittliga koldioxidavtrycket i Europa per timme videostreaming är cirka 55 g CO2e, vilket motsvarar att koka en genomsnittlig vattenkokare tre gånger.

Även om resultaten är jämförbara med vissa andra nya uppskattningar, är de lägre än vissa tidigare studier, främst på grund av att äldre energiintensitetssiffror är betydligt högre än siffror som är relevanta för 2020.

Analysen visade också att visningsenheten vanligtvis är ansvarig för den största delen (mer än 50 %) av det totala koldioxidavtrycket. Till exempel visas fotavtrycket (relaterat specifikt till energianvändningen av tittarenheten) för att titta på en 50-tums TV vara ungefär 4,5 gånger så stor som att titta på en bärbar dator och ungefär 90 gånger så stor som att titta på en smartphone. Slutanvändares visningsenheter blir också mer energieffektiva på grund av en blandning av tekniska framsteg, förordningar och standarder (t.ex. kring standby-effekt och maximala effekttrösklar). Speciellt har energieffektivitetsvinster uppnåtts genom förbättringar av enhetsdisplayteknik. Specifikt förbrukar tv-skärmar mindre energi per ytarea, så de är mer energieffektiva, vilket kompenserar för den fortsatta ökningen av genomsnittliga TV-panelstorlekar. Vissa studier rapporterar att övergången till mer effektiva TV-apparater har lett till minskad TV-relaterad energianvändning i vissa hushåll.3

Dessutom påverkar förändringar i videokvalitet, på grund av olika visningsupplösningar och inställningar – som att byta från högupplöst till standardupplösning – bithastigheten som krävs för att överföra videodata, men visade sig ha endast en mycket liten förändring i koldioxidpåverkan.

Förbättringar i tekniken innebär att nätverksutrustning som krävs för att leverera internet hela tiden blir mer energieffektiv. Parallellt med denna minskning av energiintensiteten är det anmärkningsvärt att åtgärderna och trenderna inom sektorn för informationskommunikationsteknik (IKT), såsom ökad upphandling av förnybar el, förväntas fortsätta att driva ner koldioxidintensiteten i IKT-tjänster över tiden , inklusive videoströmning.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: