Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Klimatförändringar slår hårdare mot låginkomsttagare

Levnadskostnader är ett stort fokus av politiska ledare, men de har varit oacceptabelt tysta om klimatförändringarnas oproportionerliga effekter på människor med låga inkomster.

Detta gäller särskilt för västra Sydney, hem för cirka 2,5 miljoner människor.

Under det senaste halvseklet har balansen i Sydneys sociala bostäder skjutits åt väster, där det kan vara upp till 10℃ varmare än den vindkyla kusten. Samtidigt minskar den snabba bostadsutvecklingen det befintliga trädkronan dagligen, vilket ytterligare intensifierar värmen.

Denna situation låser in cykler av underläge i årtionden och generationer framöver. Även om vi begränsar den globala uppvärmningen till 1,5 ℃ detta århundrade, kommer västra Sydney fortfarande att uppleva färre än 17 dagar med 35 ℃ per år år 2090.

Australien behöver ett mer holistiskt, framåtblickande förhållningssätt till utformningen av heta städer, en som klarar uppgiften att förändras med klimatet.

Lever med stadsvärmen nu

Låginkomstsamhällen är mer benägna att bo i dåligt byggda, värmepåverkade hyresbostäder och har minst råd med luftkonditionering. Dessutom kan de som bor i kommunala bostäder vara begränsade från att installera luftkonditioneringsenheter.

Forskning från 2016 visade att invånare spenderar mycket mental och fysisk energi under sommaren bara för att hålla sina hem uthärdliga samtidigt som de oroar sig för hur mycket kylning kan kosta.

Människor vänder sig till lektioner från sina föräldrar för att finna lindring från värmen. Detta inkluderar att blötlägga lakan i vatten, styra fläktarna att blåsa luft över dem och skapa svala fickor i huset, begränsa sig till svalare rum och täcka fönster som vetter mot väster med filtar eller aluminiumfolie.

Sommarens vädermönster i La Niña kan ha besparat västra Sydney från brännheta dagtid, men invånarna fick kämpa med varmare och fuktigare nätter. Våta förhållanden och molntäcke hämmar förmågan hos dåligt designade hus att avge värmen, vilket leder till sömnlöshet.

Luftkonditionering kan ge lättnad och är avgörande för vissa invånare, till exempel vissa människor som lever med ett funktionshinder som är beroende av coola hem och bilar för att överleva. Men luftkonditioneringen förskjuter inomhusvärmen till utsidan, vilket bidrar till en mer fientlig utomhusmiljö.

Så även om luftkonditionering erbjuder en kortsiktig lösning, gör den ingenting för att åtgärda långsiktiga nackdelar

”Lösningar” räcker inte långt

Sociala nackdelar understryker begränsningarna hos välmenande tekniska lösningar, såsom New South Wales regerings program för att plantera fem miljoner träd till 2030, eller City of Sydneys projekt att åta sig förnybar luftkonditionering.

Dessa lösningar går inte långt nog för att hantera den grundläggande kortsiktigheten i hur vi designar och planerar våra städer.

Unga träd behöver till exempel mycket mer vård för att nå mognad genom extremt väder, till skillnad från äldre träd, av vilka många har fällts för att ge plats för utveckling. Och solcellsdriven luftkonditionering kommer inte att ångra de sammansatta effekterna av stadsvärme, vilket forskning visar gör oss stillasittande, passiva och ensamma och osäkra eftersom den håller oss inomhus och isolerade från varandra.

Faktum är att västra Sydneys nuvarande bana för urban tillväxt kommer att se stadsvärmen och dess effekter förvärras, särskilt eftersom delstatsregeringen motsätter sig att tvinga ljusare takpannor som ett upplevt hinder för utveckling. Ljusare takpannor är bättre på att reflektera än att absorbera värme och är lågt hängande frukt för att kyla hem.

Denna bana kommer att utsätta framtida generationer av invånare i västra Sydney för en stad som i slutändan kan bli obeboelig i månader i taget. Dessa förutsägelser kan tyckas hemska, men vi har inte råd att ignorera dem.

En skarp utsikt är att även nyare och dyrare bostäder som byggs i västra Sydneys tillväxtområden kan bli strandsatta tillgångar i framtiden när 50℃ sommardagar är en norm och området är föremål för regelbundna översvämningar.

Så vad gör vi?

Forskare och beslutsfattare riktar sin uppmärksamhet mot att göra australiensiska städer mer ”klimatklara”.

Även om de är katastrofala för samhällen, ger de senaste översvämningarna, bränderna och andra katastrofer värdefulla lärdomar om designfel och samhällsledda lösningar som i slutändan har hållit människor säkra.

Detta kan inkludera att registrera samhällen i vård av unga träd runt sina hem, underhålla vindvägar eller skugga genom grannskap, matlagning utomhus under sommaren för att minska värmen inomhus, eller flytta rytmerna i det sociala livet till svalare nattetid.

Detta ingår i en process som kallas ”transition design”, som tar en holistisk, långsiktig syn på stadsplanering för att skapa en hållbar framtid. Det innebär att börja med vad invånarna vill ha och vet fungerar – oavsett om det är att skapa svala fickor i hemmet eller att nå ut till grannar när värmen är på väg.

Planerare, designers och beslutsfattare bör praktiskt taget koppla dessa sociala lösningar till design som gör dem mer tillgängliga, hanterbara, engagerande och säkra.

Delar av vardagen kommer att se väldigt annorlunda ut i framtiden när vi brottas med energihantering och anpassning av bostäder till förändrade klimat. Men vi måste också erkänna och hålla fast vid det som är viktigt, inklusive att återta det vi har förlorat till skenande utveckling.

Långtidsinvånare i västra Sydney minns kanske en mer beboelig stad, med skuggiga fotgängarlänkar mellan hem och butiker, sittplatser och faciliteter i parker och bättre tillgång till kollektivtrafik.

Dessa grundläggande bekvämligheter är ett samväldet som gör att vi kan stanna hemma i en allt mindre gästvänlig värld.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: