Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Klimatförändringar: sätt vatten i hjärtat av lösningar

Sätt att minska koldioxidutsläppen och anpassa en varmare värld börjar äntligen få global uppmärksamhet, men alltför ofta går de över bredare frågor: orättvisa, orättvisa och det akuta behovet av att skräddarsy handlingen till rätt plats. Alla dessa skär varandra med vatten.

Klimatförändringar väntar inte på framtida innovation – vi behöver åtgärder nu

totta

För att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C över förindustriella nivåer krävs att koldioxidutsläppen sjunker omedelbart, men alltför många ansträngningar för att ta bort kolet förbiser kraven på vatten. Till exempel kan olämpliga arter som används i trädplanteringsprogram för att dra kol från luften förbruka knappt vatten och till och med ändra lokala nederbördsmönster.

På samma sätt kan det krävas grödor som majs (majs) och raps för att ersätta fossila bränslen med biobränslen, som tar vatten som annars skulle kunna gå till livsmedelsproduktion. I kölvattnet av sådana begränsningsprogram kan utsatta samhällen möta mat- och vattenotrygghet, vilket kan göra det svårare att genomföra andra anpassningar genom att öka motståndet och sårbarheten och genom att urholka förtroendet.

Vatten har kallats den mest avgörande länken i klimatanpassning, och även den mest ignorerade. Cirka 60 % av klimatförändringarna – såsom bevattning och skörd av regn – tar itu med vattenrelaterade faror. Torka, översvämningar och variationer i nederbörden har redan minskat tillväxttakten för skördar och boskapsskördar. Förändringar av klimatet kan vara för snabba och stora för att anpassningar ska fungera.

Effekterna av klimatförändringarna drabbar de fattiga i utvecklingsländerna hårdast: de är både mer benägna att bo på farliga platser och mindre förmögna att skydda sig själva. Faror sammansatta: havsnivån stiger, saltvatten tränger in i hem och åkermark och cykloner är mer intensiva.

Och de som bär bördan av klimatpåverkan är minst ansvariga för dem. Koldioxidavtrycket för en typisk invånare i ett utvecklingsland är minimalt. (År 2020 var den genomsnittliga invånaren i USA ansvarig för 13,7 ton koldioxidutsläpp per år, den genomsnittliga indianen 1,7 ton)

Att inkludera röster som lyfter fram dessa frågor hjälper till att skapa mer genomförbara åtgärder för att minska och anpassa. Breda lösningar som inte tar hänsyn till frågor om rättvisa och rättvisa i klimatförändringarna kommer att misslyckas; för att fungera måste lösningarna vara specifika för deras sammanhang. I IPCC:s senaste utvärderingscykel ökade antalet deltagande forskare från den globala södern markant.

Till exempel har Bangladesh och några kuststater i Indien installerat cyklonvarningssystem och starka lokala myndigheters mekanismer för att meddela invånarna, vilket har räddat hundratusentals liv. Dessa lokalt ledda insatser behöver globalt stöd. Stora utmaningar kvarstår när det gäller att rehabilitera byggnader och egendom efter katastrofer.

Under de kommande decennierna kommer alla typer av tillvägagångssätt för begränsning och anpassning att behövas: mer salt- och torkatoleranta grödor, bättre information om översvämningar och torka, planerad omlokalisering och stöd till dem som migrerar. Åtgärder måste minska utsläppen och ta bort kol, skapa planer och policyer för migration och förbättra räddningstjänsten för att reagera på extremt väder, som värmeböljan på den indiska subkontinenten just nu. För att uppnå allt detta måste alla röster, särskilt de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, höras.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: