Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kaliforniens elnät har ett EV-problem

Kaliforniens energitjänstemän utfärdade en nykterande varning den här månaden och uppmanade invånarna att bereda sig på potentiella strömavbrott eftersom statens energinät möter kapacitetsbegränsningar på väg in i sommarmånaderna.

I Sacramento sa tjänstemän att Kaliforniens nät kan möta ett potentiellt underskott på ungefär 1 700 megawatt, vilket skulle påverka strömförsörjningen för mellan 1 miljon och 4 miljoner människor i sommar. Den siffran skulle sannolikt förvärras av ett ytterligare underskott på 5 000 megawatt i fallet med extrem värme och ytterligare brandskador på befintliga kraftledningar.

Och eftersom staten har förbundit sig att fasa ut helt nya gasdrivna fordon till 2035 – långt före federala mål – kan den extra belastningen från laddning av elfordon (EV) lägga till mer påfrestning på elnätet.

Varningen i landets folkrikaste delstat lyfte fram de känsliga dansföretagen står inför när de hanterar värmande temperaturer med åtstramande energiförsörjning när landet snabbt går bort från fossilbränsleproduktion för att uppfylla ambitiösa mål som syftar till att drastiskt minska utsläppen.

Kalifornien har bestämt sig för att bli ledande inom den gröna omställningen, med målet att befria sitt elnät från alla kolkällor till 2045. Staten är redan landets främsta producent av sol-, geotermisk och biomassaenergi, enligt U.S.A. Energy Information Administration, med förnybara energikällor som står för mer än 30% av den energi som genereras i staten.

Men eftersom Kalifornien skapar en mall för andra stater att följa, säger Rajagopal att det också exponerar några kritiska luckor som sannolikt kommer att anstränga elnätet i kapplöpningen till netto-noll, särskilt i transportsektorn, där accelerationen av införandet av elfordon är redan igång.

Som att lägga till en eller två luftkonditioneringsapparater

Globalt förväntas antalet elfordon öka från 7 miljoner till 400 miljoner år 2040. Övergången till nollutsläppsbilar beräknas lägga till 2 000 TWh till den årliga energiefterfrågan år 2050 – en ökning med 40 % – enligt en studie av den globala rådgivande gruppen ICF.

Forskare vid Stanford har utvecklat ett modellramverk för att hjälpa energibolag runt om i världen att beräkna laddningsmönster för att bättre hantera efterfrågan på el. I Kalifornien fann man att efterfrågan på toppladdning skulle mer än fördubblas till 2030 om elbilsägare valde att ladda på kvällen hemma.

Användningen av ett elfordon är som att lägga till en eller två luftkonditioneringsapparater till din bostad när det gäller dess energiökning. Så när den lokala nätingenjören tittar på det här tänker han på luftkonditioneringen på eftermiddagen och att elfordonet kommer hem samtidigt.

Övergången kommer att markera en dramatisk förändring i beteendet. Allmännyttiga företag och tjänsteoperatörer, som länge har vant sig vid ”en förutsägbar form” och tidsplan för energianvändning, kommer att tvingas att mer aktivt hantera nätet för att undvika överspänningar. Likaså kommer förarna att tvingas anpassa sig till nya laddningstider, där vissa ombeds koppla in på jobbet under dagen, medan andra förbinder sig att sätta timmar på natten för att säkerställa en jämn fördelning av energikapaciteten.

En studie från Boston Consulting Group uppskattar att elbolag med två till tre miljoner kunder kommer att behöva investera mellan 1 700 och 5 800 USD i elnätsuppgraderingar per elbil fram till 2030 för att på ett tillförlitligt sätt möta ökningen av energibehovet.

Ett 4D-pussel

Övergången till att minska utsläppen kompliceras av den befintliga energimixen: Mer än 60 % av U.S.A. kraftproduktion kommer fortfarande från fossila bränslen. Utan en ren elkälla för elbilar att ansluta till, skulle minskningen av växthusgaserna begränsas till 67 % för fordon, jämfört med 2020 års nivåer, enligt ICF.

Lagring av batterienergi förväntas spela en avgörande roll för att överbrygga klyftan och skulle göra det möjligt för nätet att utnyttja full kapacitet under de timmar då solen inte skiner eller vinden inte blåser.

Meningsfull avkolning är osannolik förrän ungefär 80 % av batteriförsörjningskedjan utvecklas med förnybar energi.

Det är som ett 4D-pussel eftersom du har politik, du har ekonomi, och du har ingenjören och du har folks acceptans. Tekniskt sett kan du ha 20 hållbara lösningar, men de kanske inte uppfyller de andra tre och då är de värdelösa. När du väl knäckt koden kommer du att kunna hjälpa så många regioner runt om i USA. och över hela världen till övergången, [men] du kommer att behöva lida igenom det för att lära dig.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: