Social Climate Tech News

Wed 18 05 2022
Image

Hvordan bensinprisene sammenlignes over hele verden

by bernt & torsten

I USA er prisen på bensin rundt $ 4.30 per gallon i gjennomsnitt, amerikanere betaler fortsatt mye mindre for å fylle bilene sine enn folk i mange industrialiserte land, inkludert andre bilbaserte økonomier som Brasil, Australia og Sør-Afrika. Ifølge nettstedet Global Gas Prices betalte alle tre nasjonene allerede mellom $ 4.76 og $ 5.42 for en gallon.

Europa har noen av de høyeste bensinprisene i verden. Det meste av Vest-Europa betalte opp mot 6,00 dollar for en liter gass 2. mai, med noen av de høyeste prisene på Island, Finland, Hellas, Danmark og Norge. Tyskland var den dyreste store europeiske økonomien når det gjelder gasspriser i det siste, da en gallon gikk for 7,97 dollar. Norge er en outlier blant oljeproduserende land fordi landet skatter bensin til en premie. Landet baserer mye av sin formue på olje, men har i mange år fulgt en plan for å gjøre sin egen økonomi uavhengig av fossilt brensel.

Andre oljeprodusenter har gått motsatt vei, og tilbyr bensin til sine borgere for mindre enn prisen på flaskevann. De mest drastiske eksemplene på dette er Venezuela, Libya og Iran, hvor bensin koster bare et par cent per gallon.

Imidlertid ble den dyreste liter gass inkludert i rangeringen solgt i Hong Kong for $ 10,87, noe som vanligvis ville føre til at selv en liten bil etterfyller for å bryte $ 100-barrieren. Øst-Asia var den dyreste delen av verden for gass etter Europa, med høye priser i India, Kina, Sør-Korea og Thailand – som alle er store oljeforbrukere, men ikke produsenter. Dype lommer er også nødvendig i noen få land der svake regjerings- eller handelsstrukturer har ført til prisøkninger, som i Den sentralafrikanske republikk.

Her er en infografikk fra Statista om prisen på en liter bensin rundt om i verden.

Du finner mer infografikk på Statista

Infographic: Hvordan gasspriser sammenlignes over hele verden | Statista Du finner mer infografikk på Statista

Share: