Social Climate Tech News

Wed 18 05 2022
Image

Hur bensinpriser jämförs runt om i världen

by bernt & torsten

I USA är bensinpriset runt 4,30 dollar per gallon i genomsnitt, amerikaner betalar fortfarande mycket mindre för att fylla sina bilar än människor i många industriländer, inklusive andra bilbaserade ekonomier som Brasilien, Australien och Sydafrika. Enligt webbplatsen Global Gas Prices betalade alla tre nationerna redan mellan $4,76 och $5,42 för en gallon.

Europa har några av de högsta bensinpriserna i världen. Största delen av Västeuropa betalade uppemot 6,00 USD för en gallon gas den 2 maj, med några av de högsta priserna på Island, Finland, Grekland, Danmark och Norge. Tyskland var den dyraste stora europeiska ekonomin när det gäller gaspriser senast, eftersom en gallon gick för 7,97 dollar. Norge är en outlier bland oljeproducerande länder eftersom det beskattar bensin till en premie. Landet baserar mycket av sin rikedom på olja men har under många år drivit en plan för att göra sin egen ekonomi oberoende av fossila bränslen.

Andra oljeproducenter har gått den motsatta vägen och erbjudit bensin till sina medborgare för mindre än priset på vatten på flaska. De mest drastiska exemplen på detta är Venezuela, Libyen och Iran, där bensin bara kostar ett par cent per gallon.

Den dyraste liter gas som ingick i rankningen såldes dock i Hongkong för 10,87 dollar, vilket vanligtvis skulle få till och med en liten bil att fylla på för att bryta 100 dollar-barriären. Östra Asien var den dyraste delen av världen för gas efter Europa, med höga priser i Indien, Kina, Sydkorea och Thailand – som alla är stora oljekonsumenter, men inte producenter. Djupa fickor behövs också i ett fåtal länder där svaga regerings- eller handelsstrukturer har lett till prishöjningar, som i Centralafrikanska republiken.

Här är en infografik från Statista om priset på en liter bensin runt om i världen.

Du hittar mer infografik på Statista

Infographic: How Gas Prices Compare Around the World | Statista You will find more infographics at Statista

Share: