Social Climate Tech News

Wed 18 2022
Image

Hoe benzineprijzen zich over de hele wereld verhouden

by bernt & torsten

In de VS is de prijs van benzine gemiddeld ongeveer $ 4,30 per gallon, Amerikanen betalen nog steeds veel minder om hun auto’s te vullen dan mensen in veel geïndustrialiseerde landen, waaronder andere op auto’s gebaseerde economieën zoals Brazilië, Australië en Zuid-Afrika. Volgens de website Global Gas Prices betaalden alle drie de landen al tussen $ 4,76 en $ 5,42 voor een gallon.

Europa heeft enkele van de hoogste benzineprijzen ter wereld. Het grootste deel van West-Europa betaalde op 2 mei meer dan $ 6,00 voor een gallon gas, met enkele van de hoogste prijzen in IJsland, Finland, Griekenland, Denemarken en Noorwegen. Duitsland was de duurste grote Europese economie in termen van gasprijzen van de laatste tijd, want een gallon ging voor $ 7,97. Noorwegen is een uitschieter onder de olieproducerende landen omdat het benzine tegen een premie belast. Het land baseert een groot deel van zijn rijkdom op olie, maar heeft jarenlang een plan nagestreefd om zijn eigen economie onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Andere olieproducenten zijn de tegenovergestelde weg ingeslagen en bieden hun burgers benzine aan voor minder dan de prijs van gebotteld water. De meest drastische voorbeelden hiervan zijn Venezuela, Libië en Iran, waar benzine slechts een paar cent per gallon kost.

De duurste liter gas die in de ranglijst is opgenomen, werd echter in Hong Kong verkocht voor $ 10,87, waardoor meestal zelfs een kleine auto zou worden aangevuld om de barrière van $ 100 te doorbreken. Oost-Azië was na Europa het duurste deel van de wereld voor gas, met hoge prijzen in India, China, Zuid-Korea en Thailand – allemaal grote olieconsumenten, maar geen producenten. Diepe zakken zijn ook nodig in een paar landen waar zwakke overheids- of handelsstructuren tot prijsstijgingen hebben geleid, zoals in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Hier is een infographic van Statista over de prijs van een liter benzine over de hele wereld.

Meer infographics vind je bij Statista

Infographic: Hoe gasprijzen zich over de hele wereld verhouden | Statista Meer infographics vind je bij Statista

Share:

Leave A Comment