Social Climate Tech News

Mon 23 2022
Image

Hjälp till att köpa elbilar i “landmark” Nya Zeelands nettonollklimatplan

by bernt & torsten

Nya Zeeland kommer att hjälpa vissa människor att köpa elfordon, sluta beroende av fossila bränslen, minska utsläppen från jordbruket och minska avfallet som går till deponier, har regeringen lovat i det viktigaste tillkännagivandet om klimatförändringsåtgärder i landets historia.

Planen för att minska utsläppen anger riktningen för klimatåtgärder för de kommande 15 åren, med ett tak för mängden växthusgaser som Nya Zeeland kan släppa ut, för att nå målen för att begränsa den globala medeltemperaturökningen till 1,5 C över förindustriella nivåer .

Regeringen tillkännagav detaljerna i Nya Zeelands första övergripande plan för att minska klimatutsläppen och hur den kommer att finansieras.

Planen fick nästan partiövergripande stöd, vilket kommer att ge den bestående inflytande om det blir ett regeringsskifte. Två mindre partier stödde inte planen – högerpartiet ACT, som sa att det inte är nödvändigt, medan Te Pati Māori (Māoripartiet) sa att det inte går tillräckligt långt.

Det skulle säkerställa en rättvis övergång för Māori, genom att utveckla en Māori-handlingsplan och genom finansiering och resurser för Māori-ledda program och lösningar.

Ett av de viktigaste initiativen är uppgraderingsprogrammet för rena bilar, som kommer att stödja familjer med låg och medelinkomst att övergå till alternativ med låga utsläpp genom ett “skrot och ersätt”-försök. Det kommer att göra det möjligt för berättigade familjer att byta in sina fordon och få stöd för att köpa el- eller hybridfordon, som i sin tur blir billigare att köra.

Detta, och planer på att förbättra kollektivtrafiken genom grönare bussflottor, bättre cykelvägar och gångvägar och tätare tåg, kommer att sätta landet på rätt spår för att göra nollutsläppsfordon till 30 % av den lätta fordonsflottan (bilar, skåpbilar och terrängbilar) och minska de totala kilometrarna lätta fordon med till 20 % till 2035, säger regeringen.

Mer än 1,2 miljarder dollar hade allokerats till denna del av planen, som förväntades minska utsläppen motsvarande att ta 181 000 bilar av vägen mellan nu och 2035, säger Michael Wood, transportminister.

Klimatfonden inrättades med en initial 4,5 miljarder dollar från systemet för handel med utsläppsrätter – som debiterar vissa företag för de växthusgaser de släpper ut – och innebar att “förorenarna betalar [för föroreningar], inte hushållen”, sa Robertson.

En del av den fonden – 1,3 miljarder dollar – har öronmärkts för internationellt klimatbistånd, varav hälften går till Stilla havet. Ytterligare 1,5 miljarder dollar kommer att tilldelas i framtida budgetar.

Utsläppen från energi- och industrisektorerna utgjorde 27 % av Nya Zeelands totala utsläpp.

Jordbrukets utsläpp hanteras till stor del i en separat policy som heter He Waka Eke Noa – ett femårigt program som arbetar med sektorn för att minska metan och bygga motståndskraft. Men regeringen har åtagit sig mer än 700 miljoner dollar under fyra år för att minska utsläppen från jordbruket, utöka skogsbrukets bidrag för att minska koldioxidutsläppen och producera alternativa “gröna” bränslen.

Detta kommer att betalas av systemet för handel med utsläppsrätter, trots att jordbrukssektorn är befriad från att behöva betala till det fram till 2025.

Centralt i detta är etableringen av det nya centret för klimatåtgärder mot jordbrukets utsläpp, som ska driva innovation och produktutveckling.

Nya Zeeland har länge förlitat sig på sin “rena gröna” image för turism, handel och bredare global kulturell cache, och har regelbundet skapat rubriker för några av sina större gester, inklusive när Ardern utropade en klimatnödsituation.

Men landets gröna rykte har blivit mer ohållbart de senaste åren. Landets bruttoutsläpp per person är höga och det är en av världens sämst presterande utsläppsökningar. Utsläppen i Nya Zeeland ökade med 57 % mellan 1990 och 2018 – den näst största ökningen av alla industriländer.

Share:

Leave A Comment