Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het aantal vliegende insecten is sinds 2004 met 60% gedaald

In 1980-90, toen u tijdens de zomer- en herfstmaanden met de auto reisde, ontving uw voertuig veel dode insecten aan de voorkant van het voertuig, in de loop der jaren is het aantal dode insecten van het rijden snel afgenomen.

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal vliegende insecten sinds 2004 met bijna 60% gedaald, volgens een onderzoek dat cijfers op de kentekenplaten van auto’s telde. De onderzoekers achter het onderzoek zeiden dat de zaak “beangstigend” was, omdat het leven op aarde afhankelijk is van insecten.

De resultaten van vele duizenden reizen van burgers in de zomer van 2021 zijn vergeleken met de resultaten uit 2004. De daling was het hoogst in Engeland, met 65%, waar Wales 55% minder insecten registreerde en Schotland met 28%.

Met slechts twee uitgebreide enquêtes tot nu toe, zeiden de onderzoekers dat het mogelijk was dat die jaren ongewoon goed of slecht waren voor insecten, waardoor de gegevens mogelijk werden vervormd, en daarom was het belangrijk om de analyse elk jaar te herhalen om een langetermijntrend op te bouwen. Maar de nieuwe bevindingen zijn consistent met andere beoordelingen van de achteruitgang van insecten, waaronder een autoruitonderzoek op het platteland van Denemarken dat elk jaar van 1997 tot 2017 liep en een vermindering van 80% in overvloed vond.

Deelnemers aan de Britse enquête downloadden een app, Bugs Matter, waarmee ze hun reizen en het aantal bugs op hun kentekenplaten konden registreren. De volgende enquête duurt van juni tot augustus.

Insecten zijn essentieel voor het behoud van een gezond milieu door het recyclen van organisch materiaal, bestuiving en ongediertebestrijding. Maar de onderzoekers achter een nieuwe reeks studies concludeerden dat ze een “angstaanjagende” wereldwijde achteruitgang ondergaan die “het behang van het leven verscheurt”. Een internationale wetenschappelijke review in 2019 zei dat wijdverspreide dalingen een “catastrofale ineenstorting van de ecosystemen van de natuur” dreigden te veroorzaken.

De nieuwe enquête omvatte bijna 5.000 reizen gemaakt in 2021 en stelde de “splat rate” voor elk vast, dat wil zeggen het aantal geregistreerde insecten per mijl. Natte dagen werden uitgesloten omdat regen mogelijk een deel van de verspreide insecten van de platen heeft weggespoeld.

In het onderzoek van 2004, uitgevoerd door rsPB, spetterde slechts 8% van de reizen helemaal geen insecten. Maar in 2021 registreerde 40% van de reizen geen enkele geknepen bug. De mogelijkheid dat nieuwere voertuigen aerodynamischer waren en daardoor minder insecten raakten, werd door de gegevens uitgesloten.

De informatie die door de enquête werd verzameld, ging niet in op de reden waarom de daling in Schotland aanzienlijk lager was. Maar Shardlow zei dat de factoren waarvan bekend is dat ze insecten schaden, waaronder habitatfragmentatie, klimaatverandering, pesticiden en lichtvervuiling, minder intens waren in Schotland.

Naast het eisen van actie van de overheid en raden, zei Buglife dat mensen insecten konden helpen door geen pesticiden te gebruiken, het gras hoger te laten groeien en wilde bloemen in tuinen te zaaien. Als elke tuin een kleine patch voor insecten zou hebben, gecombineerd, zou het waarschijnlijk het belangrijkste gebied zijn voor habitats voor dieren in het wild ter wereld, aldus de groep.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: