Social Climate Tech News

Mon 23 2022
Image

Global uppvärmning minskar sömnen över hela världen

by bernt & torsten

Stigande temperaturer som drivs av klimatkrisen skär ner sömnen för människor över hela världen, har den mest omfattande studien hittills visat.

God sömn är avgörande för hälsa och välbefinnande. Men global uppvärmning ökar nattetemperaturerna, till och med snabbare än under dagen, vilket gör det svårare att sova. Analysen avslöjade att den genomsnittliga globala medborgaren redan förlorar 44 timmars sömn om året, vilket leder till 11 nätter med mindre än sju timmars sömn, ett standardriktmärke för tillräcklig sömn.

Förlorad sömn kommer att öka ytterligare när planeten fortsätter att värmas men det påverkar vissa grupper mycket mer än andra. Sömnförlusten per grad av uppvärmning är ungefär en fjärdedel högre för kvinnor än för män, dubbelt så hög för dem över 65 år och tre gånger högre för dem i mindre välbärgade länder. Forskarna använde data från sömnspårande armband som använts av 47 000 personer över 7 miljoner nätter och i 68 länder.

Dålig sömn har också visat sig ha dessa effekter, och forskarna sa att deras studie tyder på att störd sömn kan vara en nyckelmekanism genom vilken värme orsakar dessa hälsoeffekter. Oroväckande, sade forskarna, visade deras data inga tecken på att människor skulle kunna anpassa sig till varmare nätter.

Till exempel, sa han, en natt över 25C i en stad med en miljon människor skulle resultera i att 46 000 extra människor lider av kortare sömn.

Studien, publicerad i tidskriften One Earth, analyserade sömn- och utomhusväderdata som samlats in från 2015 till 2017 och fann att högre temperaturer minskade sömnen genom att fördröja dess början. Människors kroppar behöver svalna varje natt när de somnar, men det är svårare när det är varmare.

Kvinnor kan påverkas mer eftersom deras kroppar vanligtvis svalnar snabbare än mäns när de ska sova. Kvinnor har också högre nivåer av subkutant fett i genomsnitt, vilket gör nedkylningen långsammare. Äldre människor är kända för att vara sömnlösa på natten och har sämre kroppstemperaturreglering, vilket förklarar deras mottaglighet. Människor i fattigare länder kan förlora mer sömn eftersom de har mindre tillgång till kylfunktioner som fönsterluckor, fläktar och luftkonditionering.

Forskarna fann att inverkan av varmare nätter på sömnen sågs i alla länder, oavsett om de hade naturligt kallare eller varmare klimat, med effekten tydlig när nattetemperaturerna steg över 10C.

Forskningen fick viktiga konsekvenser för beslutsfattare, som behövde se till att städer, städer och byggnader var väl anpassade till värme för att minska hälsoeffekterna av stigande temperaturer. Den brittiska regeringens officiella rådgivare varnade 2021 för att den misslyckades med att skydda människor från de snabbt ökande riskerna med klimatkrisen, särskilt värmeböljor.

De data som användes i studien kom huvudsakligen från rikare länder, även om det inkluderade några från Indien, Kina, Colombia och Sydafrika. Armbanden tenderade också att bäras av personer som var mindre benägna att få sömnstörningar av varmare temperaturer, såsom medelålders, rikare män.

Share:

Leave A Comment