Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Te veel nieuwe kolencentrales gepland voor de 1,5C-klimaatdoelstelling

Het aantal kolencentrales in ontwikkeling over de hele wereld is vorig jaar gedaald, maar er wordt nog steeds veel te veel steenkool gestookt en er worden te veel nieuwe kolencentrales gepland om de wereld binnen veilige temperatuurlimieten te houden.

Het gebruik van steenkool leek op de lange termijn af te nemen vóór de Covid-19-pandemie, maar lockdowns over de hele wereld en economische omwentelingen zorgden voor een toename van nieuwe kolenprojecten in 2020, met name in China.

Vorig jaar daalde de totale kolenstroomcapaciteit in ontwikkeling opnieuw sterk, met ongeveer 13%, van 525 GW naar 457 GW, een laagterecord voor nieuwe faciliteiten in ontwikkeling, volgens een Global Energy Monitor-rapport. Ook het aantal landen dat nieuwe faciliteiten plant, daalde, van 41 begin 2021 naar 34 landen.

Maar deze bemoedigende tekenen werden gecompenseerd door een vertraging in de ontmanteling van oudere kolencentrales. Ongeveer 25 GW aan capaciteit werd verwijderd – ongeveer gelijk aan de hoeveelheid nieuwe capaciteit die in China in gebruik werd genomen – en de hoeveelheid elektriciteit opgewekt uit steenkool steeg met 9% in 2021 tot een recordniveau, meer dan herstellend van een daling van 4% in 2020 toen Covid voor het eerst toesloeg.

De auteurs van het rapport concludeerden dat “de laatste hap steenkool nog niet in zicht is”, ondanks het feit dat landen op de VN-klimaattop Cop26 in november vorig jaar instemden met een “afbouw” van steenkool. Vorig jaar waarschuwde het Internationaal Energieagentschap dat er geen nieuwe exploratie van fossiele brandstoffen van welke aard dan ook zou kunnen plaatsvinden als de wereld de opwarming van de aarde zou beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau.

Immers, het voortdurende gebruik van steenkool komt steeds sterker waarschuwingen van wetenschappers in de laatste beoordeling van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat concludeerde dat de wereld de 1,5C-limiet ver zou overschrijden zonder snelle vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De oorlog in Oekraïne heeft ook zijn tol geëist, waardoor de gasprijzen zijn gestegen en steenkool goedkoper is geworden, in vergelijking daarmee bedrijven en landen hebben verleid om meer van de smerigste brandstof te verbranden. Maar Lauri Myllyvirta, hoofdanalist voor het Center for Research on Energy and Clean Air, en een andere co-auteur van het rapport, zei dat er ook een voordeel kan zijn in het feit dat veel landen – vooral in Europa – hun energiesystemen willen hervormen om schone energie te versnellen en energie-efficiëntie te benadrukken.

De afzwakkende vraag in China temperde ook de vooruitzichten voor een verdere heropleving van steenkool, voegde hij eraan toe. De reactie van het land op de huidige heropleving van Covid-19 en op de onzekere wereldeconomie zou cruciaal zijn.

China heeft sinds het begin van de COVID-19-pandemie meer nieuwe kolengestookte energie geadopteerd dan de rest van de wereld samen, maar de plannen van de Chinese regering om de opwekking van schone elektriciteit tegen 2025 te verhogen, zouden moeten betekenen dat er minder steenkool wordt gebruikt, zelfs als er nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales worden gebouwd. Maar de bouw van dergelijke faciliteiten moet volgens het rapport veel strenger worden gecontroleerd, anders zou de groeiende overcapaciteit de overgang van het land kunnen schaden.

Wereldwijd zijn er nog steeds meer dan 2.400 kolencentrales in 79 landen, goed voor een totale capaciteit van bijna 2.100 GW. Slechts 170 installaties vallen niet onder een mogelijke uitfaseringsdatum of koolstofneutraliteitsdoelstelling, maar te weinig zijn gepland om op tijd met pensioen te gaan om binnen 1,5C te blijven.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: