Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Elbolag ”the only game in town”

Allmännyttiga företag har nästan monopolistisk kontroll över elnätet, vilket sätter höga priser. Det ”enskilt viktigaste att veta” om verktyg är att ”för de flesta av oss är de det enda spelet i stan”.

Lapptäcket av företag runt företaget fungerar i huvudsak som monopol, som går tillbaka till byggandet av elnätet i början av 1900-talet; regeringen uppmuntrade företag att delta i en så betydande investering genom att lova en icke-konkurrenskraftig miljö.

Lagen införde vissa restriktioner – företag ska spendera det minsta de kan samtidigt som de tillhandahåller kvalitativ, miljösäker service. Detta låter bra eftersom det begränsar deras förmåga att tjäna för mycket pengar.

Men, och det här är enormt, det finns en utskärning. För när de bygger något – en bit av fysisk infrastruktur – får de sedan överföra den kostnaden till dig genom din räkning, plus en ytterligare procentandel som de får behålla som vinst” som vanligtvis är cirka 10 %. Detta skapar ett tydligt incitament: ju mer betydelsefullt projektet är, som ett kraftverk, desto mer vinst gör de.

I teorin är det meningen att en kommission för allmännyttiga tjänster ska hålla koll på allmännyttiga företag genom att skriva av sig på förslag och övervaka prissättningen. Tyvärr är många av dem dåligt överträffade av de verktyg som de ska reglera.

Försörjningssystemet består till stor del av vinstdrivande företag, med monopol på en viktig tjänst, som bygger så mycket skit de kan så att de kan lägga kostnaden på dig på din elräkning.

Ett energibolag tjänar pengar genom ny infrastruktur, inte underhåll av den eller området runt den.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: