Social Climate Tech News

Fri 27 2022
Image

Djuphavsguldrush för sällsynta metaller kan orsaka oåterkalleliga skador

by bernt & torsten

Gruvbolag planerar att dra nytta av den nya industrin, men miljöaktivister varnar för katastrofala konsekvenser.

Den efterlängtade guldrushen ligger tusentals mil bort på Stilla havets bädd, där biljoner potatisstora knölar av sällsynta jordartsmetaller som är avgörande för att driva nästa generations elbilar har upptäckts 4 000 m under ytan.

Gruvföretag hoppas att globala regler för att tillåta djuphavsgruvor i industriell skala att samla in draget kan införas redan i juli 2023.

Miljöaktivister varnade dock för att brytning av metallerna skulle vara “farlig” och “vårdslös” och orsaka “oåterkallelig skada” på föga kända ekosystem. En uppskattning tyder på att 90 % av de djuphavsarter som forskare möter är nya för vetenskapen.

Besättningen på HMS Challenger upptäckte först knölarna i Clarion-Clipperton-zonen mellan Hawaii och Mexiko 1875. Ändå har bara den senaste utvecklingen inom undervattensrobotik möjliggjort storskalig brytning av metaller.

Den FN-anslutna organisationen som övervakar den kontroversiella nya industrin har beviljat licenser för företag att utforska området, men fullskalig gruvdrift har ännu inte börjat. Det kan dock snart ändras, eftersom den lilla Stillahavsönationen Nauru har utlöst en “tvåårsregel”, vilket ger Internationella havsbottenmyndigheten (ISA) två år på sig att implementera regler som styr branschen. Det satte en deadline för en färdplan som skulle antas senast den 9 juli 2023.

Share:

Leave A Comment