Social Climate Tech News

Mon 16 05 2022
Image

Det finns en chans på 50-50 att jorden tillfälligt kommer att överskrida 1,5 grader före 2026

by bernt & torsten

Världen har en chans på 50-50 att tillfälligt bryta 1,5 graders uppvärmning under de kommande fem åren, enligt en ny rapport.

Data från World Meteorological Organization (WMO) och U.K. Met Office fann att resultatet är lika “sannolikt som inte.”

Som en del av Parisavtalet från 2015 kom regeringarna överens om att försöka begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, med ett absolut tak på 2 grader.

Det faktum att planeten kan bryta de 1,5 målen under de kommande åren betyder inte att målet att hålla uppvärmningen under den gränsen är helt utom räckhåll, betonade forskare. Globala temperaturer kan variera med så mycket som några punkter av en grad från år till år och Parismålet hänvisar till ett långsiktigt medelvärde snarare än temperaturen över ett enskilt år.

Sannolikheten att världen överstiger 1,5 grader varje år mellan 2022 och 2026 är bara 10 procent, enligt rapporten från WMO och Met Office.

Betänkandet påminner oss om att vi närmar oss detta mål obehagligt.

totta

Att bryta 1,5 graders uppvärmning, även för ett år, skulle vara ett slag mot klimatdiplomatin, som har fokuserat på ansträngningar för att hålla uppvärmningen under 1,5-målet. För bara sex månader sedan beskrev den brittiska regeringen huvudmålet för klimattoppmötet COP26 i Glasgow som att “hålla 1,5 vid liv.”

Men regeringar har inte matchat den ambitionen med den typ av utsläppsminskningar som behövs för att begränsa uppvärmningen vid den gränsen. Det har gjort att världen är på väg att överskrida 1,5 grader som ett långsiktigt medelvärde på 2030-talet, sa Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) förra året.

En ökning med 1,5 grader på lång sikt kommer med katastrofala konsekvenser, har IPCC varnat. Det ökar också risken för oåterkalleliga klimatvändpunkter, som en kollaps av den antarktiska inlandsisen.

Share: