Press "Enter" to skip to content

Planeten har ikke råd til, at vi flyver overalt

Hvem kan flyve – og hvem kan ikke?

En ophedet debat er blusset op om, at vores konstante ønske om at se verden paradoksalt nok bidrager til at ødelægge den. Men uanset hvem der flyver, vil planeten ikke have råd til vores ture med fly.

Hvor stort er individets ansvar i forhold til de eliter, der krydser atmosfæren med en meget højere frekvens – har ikke alle ret til en flyvning fra tid til anden?

Ja, alle har ret til at smide et batteri i skoven?

Ifølge IPCC tegner luftfarten sig globalt for omkring 2-3 procent af de samlede kuldioxidemissioner. Hvis der også tages højde for udledningen af vanddamp og kvælstofoxider i store højder, vil klimabelastningen være dobbelt så stor.

Men egentlig er det meget værre end det. Køleskabsmagneten, som du købte på din rejse, skal også skubbes ind i ligningen.

De samlede udledninger fra turisme udgør otte procent af alle globale CO2-udledninger, viser en gruppe forskere , der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change. De omfattede affaldet – transport, boliger, mad, drikkevarer, tøj, souvenirs og kosmetik – da kuldioxidstrømme fra 160 lande blev identificeret.

Forskernes prognose var, at kuldioxidemissionerne fra turisme vil være steget fra 2,9 milliarder tons i 2009 til 6,5 milliarder tons i 2025 (en tid, der selvfølgelig kan udskydes på grund af pandemien.)

Hvem er egentlig “vi”?

Forestillingen om, at der ikke er de store problemer ved at fortsætte med at tage på flyferie, indeholder en række interessante komplikationer.

Hvem kan flyve – og hvem kan ikke?

For eksempel klasseproblemet. Klassespørgsmålet kan ikke trumfe klimaet. Klimaet er ligeglad med, hvem der flyver – hvert ton kuldioxid, der udledes eller ikke udledes, tælles.

Men almindelige mennesker skal ikke skamme sig over en tur til solen, det har været varmt i debatten. Men hvem er almindelige mennesker? Hvem er egentlig “vi”?

80 procent af planetens indbyggere har aldrig været på et fly. Hvis hvert menneske på jorden foretog en langdistanceflyvning om året, ville emissionerne langt overstige USA’s samlede kuldioxidemissioner.

Har planeten råd til dette?

Det ser ikke ud til at være tilfældet.

Alle bliver medskyldige

Mens vi fortsætter med at gøre klimaskadelige ting, selv om det er i mindre skala end mange andre, fortsætter vi også med at legitimere et system, som mange trods alt er klar over er uholdbart.

Det er det, der gør problemets omfang så enormt – som indlejret i en mafialignende struktur bliver vi gjort til medskyldige. Og er vi lidt skyldige – hvem er vi så til at anklage og stille krav? At bryde os løs?

En undersøgelse i Science 2018 viste, at en kritisk tærskel passeres, når størrelsen af et engageret mindretal når cirka 25 procent af befolkningen. På det tidspunkt kan sociale vaner og konventioner ændre sig med et enkelt slag, vi kan brat stoppe det, vi “altid” har gjort, og begynde at se, hvad vi så som umuligt som noget helt indlysende.

Omfattende meningssystemer kan bryde op med en svimlende hastighed.

Dette er det afgørende punkt: Selvfølgelig skal strukturer ændres, men for at politiske beslutninger kan accepteres, skal de være forankret i folket. Og den forandring begynder – som altid – med den enkelte.

Ændringen er ikke begyndt

Den igangværende klimakrise giver os betagende udfordringer. En radikal ændring i, hvordan vi forholder os til vores omgivelser og til vores livsstil, skal blive en realitet, hvis vi skal undgå katastrofale konsekvenser for planeten.

Tiden er for kort til at skrue op for marginalerne, men afstandene mellem ord og gerninger er store. Andelen af fossile brændstoffer til verdens energiproduktion er stadig over 80 procent – sådan har det været siden 1960’erne. Faktisk er omstillingen ikke rigtig begyndt – den globale efterspørgsel efter elektricitet vokser i et hurtigere tempo, end vedvarende energi kan levere.

Vi balancerer på en knivsæg: Uden kraftige emissionsreduktioner vil vi passere 1,5-graders grænsen allerede i det næste årti, ja, eller værre end det: Ifølge en ny rapport er der 50 procent risiko for, at grænsen på 1,5 grader overskrides engang inden for de næste fem år. , når vejrfænomenet El Niño vender tilbage.

Fremtiden er tilsyneladende allerede her. Det er i dette perspektiv, at individets mulige skam over sin flugt skal sættes.

Antarktis risikerer at smelte

Hvad er de væddemål, vi foretager over roulettebordet, mens bolden snurrer?

Ja, ved 1,5 grader vil en tredjedel af Himalayas gletsjere være smeltet væk ved udgangen af århundredet.

Ved to grader risikerer Antarktis at smelte på en måde, der på sigt hæver havniveauet med 2,5 meter med tabet af de fleste af verdens kystbyer til følge.

En analyse fra Airbus foretaget før pandemiens udbrud viste, at der vil være behov for 37.000 nye fly i 2037, hvor især det asiatiske marked tager fart.Hvordan de nye, mere “bæredygtige” flybrændstoffer, kaldet SAF (bæredygtige flybrændstoffer), vil være i stand til at reducere og i sidste ende eliminere emissioner, er indhyllet i uklarhed.

Faktisk er det ret simpelt:

Et helt nyt studie viser, at flyvning vil bidrage med 0,1 grader til opvarmningen i 2050. Halvdelen skyldes de emissioner, der er sket indtil i dag, halvdelen er det, der skal komme.

Ønsker vi at bidrage til dette?

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: