Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Avlägsnande av växthusgaser ”not a silver bullet för att uppnå nettonoll”

Många av Storbritanniens främsta forskare som arbetar med teknik för karbon avskiljning tror inte att de kommer att utvecklas och skalas upp i tid för att nå netto-noll och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C.

Vid Greenhouse Gas Removal Hub-evenemanget i London tillfrågades forskare av evenemangsarrangörer om de trodde att målen för karbon borttagning skulle nås. Av 114 forskare i publiken sa 57 % att de var ”inte säkra på” att Storbritannien skulle uppfylla 2030-målen i netto-noll-strategin om 5 miljoner ton tekniskt avlägsnande av växthusgaser och 30 000 hektar per år av trädplantering; 25 % sa att de var ganska säkra och 11 % sa att det inte fanns någon chans.

Forskarna deltar i en brittisk regeringsfinansierad tävling på 70 miljoner pund för att hitta de bästa sätten att ta bort växthusgaser från atmosfären. Dessa tekniker kommer att börja ta bort enorma mängder koldioxid från atmosfären år 2030, med förhoppningen att de vinnande metoderna kan skalas upp och klara för marknaden om två år.

Den brittiska regeringen verkar på det hela taget vara övertygad om att metoderna för karbon avskiljning kommer att utvecklas ganska snabbt. Transportdepartementet har till exempel uttalat att teknik för borttagning av växthusgaser (GGR) kommer att göra det möjligt för britter att ta ”skuldfria flygningar” i slutet av nästa år, men de som var inblandade i programmet var mindre optimistiska.

Den överlägset mest populära tekniken baserad på applikationer till programmet var direkt luftinfångning. Denna process innebär att man tar bort karbon från luften, vanligtvis med hjälp av gigantiska fläktar, och värms upp till en mycket hög temperatur. Detta karbon kan sedan lagras i geologiska formationer eller kombineras med väte för att skapa syntetiska bränslen.

Medan brittiska ministrar gillar denna idé, tror de som leder programmet att det kanske inte är svaret, på grund av den energiintensitet som krävs och hur dyrt det är.

Folk ser det som att det har den största marknaden, det har funnits finansiering från amerikanska företag – det känns som en silverkula, och det finns massor av människor som gillar det. Storbritanniens ministrar gillar det för att de tänker: ”Åh, det låter enkelt, du kan ta ut det från luften och det är det.” Och det är det som ger investeringar.

Träd ”är inget universalmedel” på grund av den mängd mark de behöver, som tas ut ur livsmedelsproduktionen, vilket sedan orsakar spänningar med livsmedelssäkerheten. Det finns också en spänning mellan skogsmark, som har fler fördelar med biologisk mångfald men växer långsammare, och skogar, som växer snabbt och låser in mer karbon tidigare.

Lagra i marken

Samtidigt som att lagra karbon i marken är en populär metod finns det oro för hur länge karbonet kan lagras i jorden och hur det mäts. Om marken börjar släppa ut karbon igen kort efter att den har lagrats kan detta orsaka problem, särskilt om det inte mäts effektivt och räknas i netto-nollmål.

Det finns betydande ekonomiska resurser som kommer till detta område för att stimulera lagring av mark karbon utan att kunna mäta det, och för att vara säker på dess beständighet finns det en risk för fortsatta utsläpp från lagring som inte är permanent eller tillräckligt väl uppmätt.

Avancerad vittring

Att släppa ner små stenpartiklar i havet för att orsaka kemiska reaktioner som låser karbon i havet är potentiellt en mycket spännande teknik, men den är i ett tidigare skede än många av de andra karbon infångningsmetoderna. Det har intressant potential, eftersom havet lagrar karbon i högre koncentrationer än i luften. Det finns till och med hopp om att det skulle kunna bidra till att vända havsförsurningen. Men det finns också farhågor om att processen kan rubba den känsliga balansen i haven.

Direkt luftinfångning (DAC)

Idén om en maskin som kan suga ut koldioxid ur atmosfären och hålla fast den permanent i stenar är mycket attraktiv, och det är kanske inte förvånande att detta är den mest populära tekniken för forskare som försöker lösa detta problem.

Men det är för närvarande en mycket energikrävande process. Vi behöver använda energi för att extrahera CO2, den rena CO2-strömmen från det fasta, så det vi letar efter är en integration som kan sänka kostnaderna för DAC, och i synnerhet minska kostnaderna för att utvinna CO2 och energin kostnader för att utvinna CO2. För närvarande är det ingen idé att fånga upp CO2 från luften och sedan använda naturgas för att driva en värmeprocess för att utvinna en ren CO2-ström.

Biobränslen

Detta är karbon lagring som redan sker i någon skala i Storbritannien, och kan vara ”en riktigt potent form av avlägsnande av växthusgaser”, det finns oro över den biologiska mångfalden och trycket på markanvändningen. Detta beror på att odling av grödorna ofta skapar en monokultur, och denna mark tas ur produktion för mat.

Biokol

Biokol är en stabil, långlivad, kolliknande produkt framställd av uppvärmning av biomassa i frånvaro av syre. Det är karbon rikt och kan appliceras på land för att binda CO2 i marken under en längre tid. Detta kan vara relativt enkelt och billigt, men det finns oro för hur länge karbon skulle lagras och om det skulle ha några negativa effekter på marken.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: