Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Arizona kritiseras för att ha tillåtit en urangruva som äventyrar Grand Canyon-stammens vatten

Ursprungs- och miljöaktivister har fördömt en Arizona-byrås godkännande av ett kritiskt tillstånd för en urangruva nära Grand Canyon som motståndarna säger hotar marken, vattnet, vilda djur – och indianernas förfäders skyldighet att skydda en plats de har kallat hem för århundraden.

Arizona Republic har rapporterat att statens Department of Environmental Quality utfärdade ett tillstånd för skyddsplan för akvifer för Kanada-baserade Energy Fuels Resources Pinyon Plain Mine, som ligger cirka 10 mil söder om Grand Canyons South Rim Kaibab National Forest.

Naturvårdare och stammar har länge motsatt sig gruvan, som har varit i olika planerings- och förberedelseskeden sedan 1984 men som ännu inte har utvunnits uran. Havasupai-folket, av vilka några bor i en närliggande kanjon, säger att projektet äventyrar deras enda källa till dricksvatten.


Enligt National Parks Conservation Association (NPCA):

Gruvan… har en historia av översvämningar eftersom den tömmer grunda grundvattenakviferer som uttrycks vid South Rim-källor. Det hotar också att permanent förorena djupa akviferer som matar Havasu Creek och andra källor. Godkännandet kommer trots uppmaningar från Havasupai-stammen och naturskyddsgrupper att stänga Pinyon Plain-gruvan, med tanke på dess risker för vatten och stamkulturresurser…

I slutet av 2016 genomborrade borrningar i gruvaxeln grunda akviferer, vilket fick vatten som pumpades från gruvan att öka från 151 000 gallon 2015 till 1,4 miljoner gallon 2016. Under åren sedan dess har inflödet varierat från 8,8 miljoner gallon 2017 till 10 tum. 2019; senast tog gruvan upp 8 261 406 liter grundvatten 2021.

Sedan 2016 har löst uran i vattnet konsekvent överskridit de federala toxicitetsgränserna med mer än 300 % och arseniknivåerna med mer än 2 800 %.


Stamledarna i Havasupai har länge argumenterat mot uranbrytning på landområden där deras förfäder etniskt rensades för att ge plats åt vita turister innan de tvingades till avhumaniserande järnvägsarbete.

En av de mest pålitliga gruvmotståndarna i Havasupai, den bortgångne stamordföranden Rex Tilousi, trodde att hans folk ”fick ett ansvar att skydda och bevara detta land och vatten för dem som skulle komma”.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: