Social Climate Tech News

Fri 06 05 2022
Image

Använd sandresurser “förnuftigt” eller riskera utvecklingsnedfall

by bernt & torsten

Rapporten Sand och hållbarhet: 10 strategiska rekommendationer för att avvärja en kris, klargör att världen inte kan fortsätta att ta 50 miljarder ton sand ur marken och havet varje år utan allvarliga konsekvenser. För att uppnå en hållbar utveckling måste vi drastiskt förändra hur vi producerar, bygger och konsumerar produkter, infrastrukturer och tjänster.

Dyrbar resurs

Efter vatten är sand den mest använda resursen i världen. Världen använder 50 miljarder ton sand och grus varje år, tillräckligt för att bygga en mur 27 meter bred och 27 meter hög runt planeten jorden.

Med tanke på vårt beroende av det måste sand erkännas som en strategisk resurs och dess utvinning och användning måste tänkas om, konstaterar den nya rapporten.

Extrahera medvetet

Rapporten ger vägledning om hur du byter till förbättrade metoder för att utvinna och hantera resursen.

Enligt dess författare måste sand erkännas som mer än ett konstruktionsmaterial, utan som en strategisk resurs med flera roller i miljön.

Att utvinna sand från floder och kustnära eller marina ekosystem kan leda till erosion, försaltning av akviferer, förlust av skydd mot stormfloder och påverkan på biologisk mångfald – vilket utgör ett hot mot försörjningen, inklusive genom vattenförsörjning, livsmedelsproduktion eller fiske, såväl som turismen. industri.

Författarna betonar att regeringar, industrier och konsumenter bör prissätta sand på ett sätt som erkänner dess verkliga sociala och miljömässiga värde.

Skiftande sand?

Att hålla sand vid kuster kan vara den mest kostnadseffektiva strategin för klimatanpassning eftersom det skyddar mot stormflod och havsnivåhöjning. De hävdar att sådana tjänster bör beaktas i dess värde.

Dessutom föreslår rapporten att en internationell standard utvecklas för hur sand utvinns ur den marina miljön, vilket understryker att det skulle kunna åstadkomma dramatiska förbättringar eftersom det mesta av marin muddring görs genom offentliga upphandlingar, öppna för internationella företag.

Den rekommenderar också att man förbjuder sandutvinning från stränder eftersom det är avgörande för kustens motståndskraft, miljön och ekonomin.

Global mål påverkan

Som ett väsentligt inslag i att producera betong för livsviktig infrastruktur är sand avgörande för ekonomisk utveckling.

Det ger också livsmiljöer för flora och fauna samtidigt som det stödjer biologisk mångfald, inklusive marina växter som fungerar som kolsänkor eller filtervatten.

Trots dess betydelse för att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG) och tackla den tredubbla planetära krisen med klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald, används sand snabbare än den naturligt kan fyllas på, vilket gör dess ansvarsfulla förvaltning avgörande.

Cirkulär Ekonomi

Att förbjuda deponering av mineralavfall och uppmuntra sand att återanvändas i offentliga upphandlingskontrakt är bland de politiska åtgärder som nämns som kommer att hjälpa övergången mot en god, cirkulär ekonomi för sand.

Rapporten beskriver också att stenkross, återvunnen konstruktion, rivningsmaterial och “malmsand” från gruvavfall är genomförbara alternativ som bör stimuleras.

För att sand ska kunna styras mer effektivt och bästa praxis implementeras behövs nya institutionella och rättsliga strukturer.

Sandresurser måste dessutom kartläggas, övervakas och rapporteras om, rekommenderar rapporten, och alla som är inblandade i beslut relaterade till dess förvaltning, tillåta platsbaserade tillvägagångssätt och undvika lösningar som passar alla, betonade tidningen.

Share: