Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Klimatförändringen slår mot skörden av matgrödor i Kerala Indien

Regnet som svämmar över ett helt landskap och den brännande värmen som dränerar vattnet i alla former. Sådana vädervariationer i Kerala påverkar också dess mattallrik, och skörden från grödor har fallit med upp till 33 % under de senaste decennierna.

Detta avslöjades i en studie gjord av det Kozhikode-baserade Center for Water Resource Development and Management mellan 2014 och 2019. Den täckte Kozhikode-distriktet i Kerala och Tikamgarh-distriktet Madhya Pradesh och Gujarat. Tjugo gårdar som täcker alla agro-ekologiska enheter i Kozhikode valdes ut för ändamålet.

Ökningen av maxtemperaturen varierade från 0,43 grader Celsius till 1,92 grader Celsius. Minimitemperaturen visade en ökning med 0,66 grader Celsius till 2,17 grader Celsius. Nederbörden rapporterades ha ökat med 166 mm till 1 434 mm. De främsta orsakerna till dessa är vad forskare kallar ”antropogena aktiviteter” som inkluderar avskogning, industriell förorening, jorderosion och markförstöring.

Utbytet från ris, banan, gummi, kaffe, svartpeppar, kokosnöt och arecannöt, alla regnmatade grödor, visade en minskning på 0,3 % till 33 % under olika scenarier. Det totala vattenbehovet för stora grödor som kokosnöt, paddy och banan ökade med en temperaturstegring, vilket ökade behovet av bevattningsvatten.

Eftersom en höjning av medeltemperaturen över en tröskelnivå kommer att orsaka en minskning av jordbruksavkastningen, kan en höjning av maxtemperaturen med en, två och tre grader Celsius minska kornskörden av ris med 6 %, 8,4 % och 25,1 %, om alla andra klimatvariabler förblir konstanta. Spannmålsutbytet av ris minskade med 10 % för varje en grads ökning av lägsta temperaturen under växtsäsongen.

Grödornas klimatlämplighet förändras också abrupt på grund av klimatförändringarna, säger studien. Så mycket som 81 % och 64 % av odlingsområdena för kaffe och svartpeppar kanske inte är lämpliga för dessa grödor i framtiden om inte effektiva förvaltningsstrategier antas.

Studien tyder på att skörden kan bibehållas eller förbättras när det gäller kokosnöt, kaffe, arecanöt och svartpeppar om grödan bevattnas. Eftersom cirka 80 % av marken är under regnmatad jordbruk i Kerala, är det viktigt att hantera varje droppe vatten som tas emot genom regn, särskilt under sommaren, genom att effektivt genomföra åtgärder för att bevara jord och vatten. Mulchning med gröna och torra rester av grödor är viktigt för att sänka den högre jordtemperaturen samt för att bevara tillgänglig markfuktighet, står det.

Studien var i forskningssamarbete med International Institute of Applied Systems Analysis, Österrike; National Institute of Hydrology, Roorkee, Uttarakhand; och Institute of Rural Management, Anand, Gujarat. Det finansierades av Indiens regerings tankesmedja Technology Information, Prognos and Assessment Council vid Institutionen för vetenskap och teknik.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: