Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Handelsdata tyder på att rika länder illegalt exporterar plastavfall till fattiga länder

I början av förra året vidtog 187 länder åtgärder för att begränsa exporten av plastavfall från rika till utvecklingsländer. Det fungerar inte så bra som de hoppades.

Enligt en analys av global handelsdata från det ideella Basel Action Network, eller BAN, har brott mot ett FN-avtal som reglerar den internationella plastavfallshandeln varit ”utbredd” under det senaste året. Sedan den 1 januari 2021, när nya regler skulle börja slå ner på länder som skickar sitt plastavfall utomlands, har USA, Kanada och EU lossat hundratals miljoner ton plast till andra länder, där mycket av det kan deponeras, brännas eller skräpas ner i miljön.

Reglerna i fråga är en del av Baselkonventionen, ett ramverk utformat för att kontrollera den internationella transporten av avfall som betecknas som ”farligt”. Åren efter att den först antogs 1989 omfattade konventionen ämnen som kvicksilver och bekämpningsmedel. Men 2019 enades undertecknarna av konventionen om att lägga till ny vägledning för skrotad plast, vilket begränsar dess rörelse mellan nationer utom under särskilda omständigheter, med verkan i början av 2021. Till exempel förbjuder konventionen nu export av oblandat, förorenat plastavfall utan importländernas anmälan och samtycke och försäkran om att det kommer att hanteras på ett ”miljövänligt” sätt.

Dessa krav – som infördes för att hjälpa till att skydda samhällen och miljön från planetens växande överflöd av plastavfall – är stränga, och de har bidragit till övergripande minskningar av flödet av plastavfall till utvecklingsländerna sedan 2020. Men den internationella handeln med plastavfall är långt ifrån utesluten, och BAN säger att dess pågående omfattning indikerar utbredda kränkningar av Baselkonventionen.

Till exempel skickade USA, som är ett av endast åtta länder som ännu inte har ratificerat Baselkonventionen, mer än 800 miljoner pund plastavfall till Mexiko, Malaysia, Indien, Vietnam och andra Basel-partier förra året – en aktivitet som sannolikt bryter mot konventionens plasttillägg, eftersom de stipulerar att partländer inte kan handla med reglerad plast med icke-parter.

Enligt BAN är det enda sättet detta skulle vara lagligt om all plast som skickas av mäklare som avtalar med amerikanska avfallssamlare var ”nästan fri från kontaminering” och sorterades i enskilda polymerer, såsom PET, typen av plastvattenflaskor är gjorda av.

Detta är en standard som USA inte har kunnat uppfylla även för sin inhemska återvinningsindustri. USA kan inte separera plast ekonomiskt till en nivå där det är isolerade polymerer och inte förorenat med minst 5 procent eller mer av andra saker. De ekonomiska och tekniska hindren är för betydande för att amerikanska återvinningsföretag ska kunna sortera och hantera plasten de tar emot, vilket tvingar dem att skicka det mesta till soptippar.

Om USA inte ens kan sortera sitt eget plastavfall, hur kan det då sortera hundratals miljoner pund av det för export? ”Det händer bara inte.

BAN misstänker också Europa för bristande efterlevnad av Baselkonventionen, inklusive brott mot ett förbud mot export av osorterat, förorenat plastavfall från EU. till länder utanför Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

Under hela 2021 fortsatte Indonesien, Vietnam, Malaysia och andra utvecklingsländer att ta emot mycket av Europas plastavfall – särskilt från Nederländerna, vars plastexport till utvecklingsländer ökade dramatiskt förra året, från ett genomsnitt på 8 miljoner kg per månad 2020 till 18.5 miljoner kg i 2021.

När plastavfall transporteras till länder med otillräcklig avfallshanteringsinfrastruktur kan det orsaka långvariga skador på människor och miljö. Plast som inte återvinns kan sluta förbrännas och släppa ut farliga kemikalier som förgiftar samhällen och näringskedjan.

Annars kan överskott av plast dumpas på okontrollerade avfallsplatser eller förorenas direkt i miljön, vilket leder till förorenade vattenkällor och försämrade ekosystem. I Filippinerna, en stor plastimportör, är inflödet av plastavfall så överväldigande att det har gjort invånare i Manila sjuka och täppt till önationens kuster.

Eftersom genomförandet av Baselkonventionen huvudsakligen faller på enskilda medlemsländer, sa BAN att det inte finns mycket som det internationella samfundet kan göra för att slå ner på kränkningar av plastavfallshandeln. Plastimportörer kan tveka att strikt tillämpa Baselkonventionen eftersom de får betalningar från exportländer för att göra det. En del plastavfall kan återanvändas till nya produkter för industri och tillverkning. Inom omedelbar sikt har BAN uppmanat partimedlemmarna att genomföra hårdare hamninspektioner för illegal import och export av plastavfall och att regeringar ska lägga höga straff på företag som bryter mot konventionen.

En långsiktig lösning bör se uppströms, sa Puckett till Grist, och överväga sätt att begränsa skapandet av plast i första hand. Han pekade på ett nyligen löfte från FN att förhandla fram ett globalt, bindande fördrag som täcker plastens hela livscykel till 2024. Även om det slutliga avtalet kommer att behöva kämpa med den politiska makten hos fossilbränsle- och plastindustrin, kan ett starkt fördrag göra mycket mer än Baselkonventionen för att begränsa exporten av avfall till utvecklingsländerna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: