Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Fröbanker: den sista försvarslinjen mot en hotande global livsmedelskris

I takt med att riskerna från klimatkrisen och den globala konflikter ökar, anses fröbanker alltmer vara en ovärderlig resurs som en dag skulle kunna förhindra en världsomspännande livsmedelskris. Två av fem av världens växtarter riskerar att dö ut, och även om forskare uppskattar att det finns minst 200 000 ätbara växtarter på vår planet, är vi beroende av bara tre – majs, ris och vete – för mer än hälften av mänsklighetens kaloriintag .

Det finns ungefär 1 700 fröbankar, eller genbanker, runt om i världen som inhyser samlingar av växtarter som är ovärderliga för vetenskaplig forskning, utbildning, artbevarande och för att skydda inhemska kulturer.

Vid en första anblick kanske frön inte ser så mycket ut, men inom dem ligger grunden för vår framtida mat- och näringssäkerhet och möjligheten till en värld utan hunger

Här finns världens viktigaste fröbanker, vars mål är att skydda den biologiska mångfalden när den snabbt minskar.

Domedagsvalvet – Svalbard Global Seed Vault, Norge

Svalbard Global Seed Vault, kallat ”domedagsvalvet” eller ”Noas fröark”, syftar till att innehålla en kopia av varje frö som finns i andra banker över hela världen. Dess läge är medvetet avlägset, beläget i Svalbards skärgård, halvvägs mellan Norges fastland och nordpolen. Förhoppningen är att permafrosten och den täta bergarten som valvet har sänkts i kommer att säkerställa att fröprover förblir frusna – även om det bröts 2017 av smältvatten efter höga temperaturer i regionen.

Frövalvet ligger i Svalbards skärgård, halvvägs mellan Norges fastland och nordpolen. Förhoppningen är att permafrost ska säkerställa att fröprover förblir frysta om kylrummet inte fungerar.

Valvet ägs av den norska regeringen men tjänar det globala samhället. Det sköts med stöd från Global Crop Diversity Trust, en organisation som är dedikerad till att bevara grödors mångfald för livsmedelssäkerhet.

Svalbard kan lagra upp till 4,5 miljoner sorter av grödor och 2,5 miljarder frön. Den rymmer mer än 1,14 miljoner fröprover av cirka 6 000 växtarter.

Även om det tjänar det globala samhället, äger den norska regeringen frövalvet och förvaltar det med stöd från Global Crop Diversity Trust, en organisation som är dedikerad till att bevara mångfalden av grödor för livsmedelssäkerhet.

Fröbanken som undkom Syriens krig – ICARDA, Beirut, Libanon

Genbanken från det internationella centret för jordbruksforskning i torra områden (ICARDA), som ursprungligen hade sitt huvudkontor i Aleppo, blev en offer för kriget i Syrien och tvingades stänga 2012. Det är den enda institutionen som någonsin gjort ett tillbakadragande från Svalbard som används att återuppbygga sin samling, nu uppdelad mellan Libanon och Marocko.

ICARDA håller workshops i Nordafrika, Afrika söder om Sahara samt Väst- och Sydasien. Den libanesiska operationen är övervägande tillägnad att bevara de vilda släktingarna till spannmål och baljväxter. I februari deponerade ICARDA 8 000 prover på Svalbards fröbank.

Den mest biologiska mångfalden på planeten – Millennium Seed Bank, Sussex, Storbritannien

Millennium Seed Bank, som lanserades 2000 och ligger på landsbygden i Sussex, England, anses vara den mest mångsidiga genetiska resursen för vilda växter i världen.

I översvämnings-, bomb- och strålningssäkra valv rymmer den en samling av mer än 2,4 miljarder frön som tillhör cirka 40 000 arter. Millennium Seed Bank innehåller frön från nästan alla Storbritanniens inhemska växtarter plus samlingar som kommer från 189 länder och territorier, och den lagrar nästan 16 % av världens vilda växtarter.

Mellan 2011 och 2021 samarbetade den med den norska regeringen och Crop Trust om ”crop wild relatives project”, ett initiativ som syftar till att bevara och använda vilda släktingar till prioriterade grödor, såsom bananer, bönor, ärtor, morötter och äpplen, att bidra till att säkerställa världens framtida livsmedelsförsörjning. Under projektet samlade mer än 100 forskare in ungefär 4 500 fröprover från världens ”hotspots” för biologisk mångfald – mångfalden som annars skulle ha gått förlorad för alltid.

Världens första fröbank Vavilov Institute, St Petersburg, Ryssland

Vavilov Institute of Plant Industry, i St Petersburg, Ryssland, etablerat 1921, anses vara en av de äldsta kända fröbankerna i världen.

Vavilov Research Institute of Plant Industry, som ligger i St Petersburg, Ryssland, och anses vara en av de äldsta fröbankerna i världen, grundades för mer än 100 år sedan av den ryske botanikern Nikolai Vavilov, en pionjär inom bevarande av grödors mångfald.

Institutet försvann nästan under belägringen av Leningrad i början av 1940-talet men räddades av en grupp forskare som vaktade arten som de hade samlat in i mer än 15 år vid den tidpunkten.

I slutet av belägringen hade nio av dem dött av svält snarare än att äta – och förstöra – samlingen av grödor som de skyddade. Vavilov själv dog också av svält i fängelset 1943.

Idag rymmer Vavilov-institutet mer än 325 000 fröprover, inklusive frön av grödor som annars skulle ha gått förlorade permanent, till exempel etiopiskt vete som nästan förstördes under inbördeskrig på 1970-talet.

Världens största fröbank – National Laboratory for Genetic Resources Preservation, Fort Collins, Colorado

National Laboratory for Genetic Resources Preservation i Fort Collins drivs av US Department of Agriculture och fungerar som backup för genetiskt växtmaterial i USA. Med en kapacitet att lagra 1,5 miljoner prover, varav 50 % kan förvaras i kryogena tankar, rymmer den för närvarande mer än 500 000 prover av genetiskt material från nära 12 000 växtarter.

Frön vid den Fort Collins-baserade banken distribueras ofta till forskare för forskning och utbildning och har också använts för att förebygga och behandla sjukdomsresistens. På 1980-talet hjälpte frön från denna bank att övervinna en rysk vetebladlusskadegörare i Texas, när ett par prover visade sig vara resistenta mot bladlössen och förädlades till angripna veteplantor för att kontrollera angreppet.

Fröbanken som bevarar en inhemsk kultur – Potatisparken, Pisac, Peru

Potatisparken, som ligger i Pisac, Peru, en by på landsbygden inbäddad i Inkaernas heliga dal, är en unik fröbank.

Parken förvaltas av lokala ursprungsbefolkningar och bevarar ett brett utbud av andinska grödor, inklusive majs och quinoa, men den har ett speciellt fokus på potatis, inrymmer omkring 2 300 av de 4 000 sorters potatis som är kända i världen och 23 av de mer än 200 vilda potatisarna. arter av potatis som för närvarande är kända för mänskligheten. Arkeologer tror att potatisen först tämdes för cirka 8 000 år sedan, nära Titicacasjön, som gränsar till Bolivia och Peru.

Potatisparken är faktiskt sex olika samhällen som har gått samman för att bevara den biologiska mångfalden i potatis.

Parken samarbetar med ideella organisationer och forskare för att utveckla sorter av potatis som kommer att vara resistenta mot komplikationerna av klimatförändringar.

Bortsett från att vara ett viktigt projekt för att bevara det genetiska materialet från värdefulla grödor, är Potatisparken ett avgörande territorium för att bevara det inhemska arvet från de sex samhällena och mer än 6 000 människor som kallar denna park hem.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: