Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Elbilar önskar verkligen att de hade superbatterier.

Bristen på elbilar är på väg att göra mer ont än att klämma fingret i en bildörr. RJ Scaringe, VD för EV-startup Rivian, sa till reportrar på en rundtur i företagets fabrik i Illinois förra veckan att den senaste halvledarbristen som hämmar bilindustrin bara är en ”liten aptitretare till vad vi är på väg att känna på battericeller under de kommande två decennier.”

Och med elbilstillverkarnas höga produktionsmål kämpar varje del av leveranskedjan för att hänga med.

Den största problemet

Vi pratar råvaror. 80 % av kostnaden för ett litiumjonbatteri kommer från råmaterial, inklusive litium (duh), kobolt och nickel. Men när företag försöker få tag i dessa leveranser har priserna skjutit i höjden. Enligt Benchmark Mineral Intelligence har kostnaden för litium enbart ökat med över 480 % under det senaste året.

Teslas vd Elon Musk sa att priserna på litiumbatterier var så ”galna” att han kanske bara skulle börja bryta själv. Och eftersom litiumjonbatterier står för minst 30 % av kostnaden för en elbil, leder högre batteripriser till högre priser för konsumenterna. Både Rivian och Tesla har höjt priserna den senaste tiden, och säger att dyra råvaror delvis är skyldiga.

Och dessa material är inte tillverkade i USA

2020 importerade USA över hälften av sitt utbud av 46 mineraler och hela sitt utbud av 17, enligt US Geological Survey. En av de största leverantörerna i Kina – världsledande inom tillverkning av litiumjonbatterier – har en historia av att begränsa handeln av politiska skäl.

Det räcker för att skrämma Vita huset, som anser att elbilsförsörjningskedjan är en nationell säkerhetsfråga.

Förra månaden åberopade president Biden lagen om försvarsproduktion, som ger regeringen tillgång till 750 miljoner dollar för att investera i inhemsk gruvdrift för kritiska råvaror som batteritillverkarna behöver.

Men det kan ta upp till ett decennium att se nya amerikanska gruvprojekt eller batterianläggningar.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: