Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Klimaatverandering treft de oogst van voedselgewassen in Kerala India

De regen die een heel landschap overspoelt en de verzengende hitte die het water in alle vormen afvoert. Dergelijke weersvariaties in Kerala hebben ook invloed op de tapijtplaat en de gewasopbrengsten zijn de afgelopen decennia met maximaal 33% gedaald.

Dit werd onthuld in een studie uitgevoerd door het in Kozhikode gevestigde Center for Water Resource Development and Management tussen 2014 en 2019. Het omvatte het Kozhikode district van Kerala en tikamgarh district van Madhya Pradesh en Gujarat. Twintig boerderijen die alle agro-biologische eenheden in Kozhikode omvatten, werden voor dit doel geselecteerd.

De stijging van de maximumtemperatuur varieerde van 0,43 graden Celsius tot 1,92 graden Celsius. De minimumtemperatuur liet een stijging zien van 0,66 graden Celsius naar 2,17 graden Celsius. De neerslag nam naar verluidt met 166 mm toe tot 1.434 mm. De belangrijkste redenen hiervoor zijn wat wetenschappers “antropogene activiteiten” noemen, waaronder ontbossing, industriële vervuiling, bodemerosie en bodemdegradatie.

De opbrengsten van rijst, banaan, rubber, koffie, zwarte peper, kokosnoot en arecannoot, allemaal regengewassen, vertoonden een daling van 0,3% tot 33% in verschillende scenario’s. De totale watervraag voor grote gewassen zoals kokosnoot, padie en banaan nam toe met een temperatuurstijging, waardoor de behoefte aan irrigatiewater toenam.

Aangezien een stijging van de gemiddelde temperatuur boven een drempelniveau tot een daling van de landbouwopbrengsten zal leiden, kan een verhoging van de maximumtemperatuur met één, twee en drie graden Celsius de gerstoogst van rijst met 6 %, 8,4 % en 25,1 % verminderen, indien alle andere klimaatvariabelen constant blijven. De graanopbrengst van rijst daalde met 10 % voor elke graadstijging van de minimumtemperatuur tijdens het groeiseizoen.

De klimaatgeschiktheid van gewassen verandert ook abrupt als gevolg van klimaatverandering, zegt de studie. Maar liefst 81% en 64% van de koffie- en zwarte peperteeltgebieden zijn in de toekomst mogelijk niet geschikt voor deze gewassen, tenzij effectieve managementstrategieën worden aangenomen.

De studie suggereert dat de oogst kan worden gehandhaafd of verbeterd in het geval van kokosnoot, koffie, arecanoot en zwarte peper als het gewas wordt geïrrigeerd. Aangezien ongeveer 80% van het land in Kerala onder regen-gevoede landbouw valt, is het belangrijk om elke druppel water die door regen wordt ontvangen, vooral in de zomer, te beheren door effectief maatregelen te nemen om bodem en water te behouden. Mulchen met groene en droge resten van gewassen is belangrijk voor het verlagen van de hogere bodemtemperatuur en voor het behoud van beschikbaar bodemvocht, zegt het.

De studie was in onderzoekssamenwerking met het International Institute of Applied Systems Analysis, Oostenrijk; Nationaal Instituut voor Hydrologie, Roorkee, Uttarakhand; Instituut voor Plattelandsbeheer, Anand, Gujarat. Het werd gefinancierd door de denktank Technology Information, Forecast and Assessment Council van de Indiase overheid bij het ministerie van Wetenschap en Technologie.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: